Preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev

bike, signage, travel
Foto: gregroose iz Pixabay

V prijetno toplem vremenu se veliko ljudi odloči, da se bo na pot odpravilo s kolesom. Ne le, da lahko kljub prometni konici hitro pridejo na cilj, hkrati poskrbijo še za dnevno dozo rekreacije. Ker je v poletnih mesecih kolesarjev na cestah zelo veliko, policija opozarja na varnost v prometu.

Od 15. maja do 3. junija 2022 bo na podlagi načrta Javne agencije RS za varnost prometa po vsej državi potekala preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev.

V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, povečalo pa se je tudi število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji. Glavni cilj akcije je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ter omogočiti varno kolesarjenje.

Policijske enote bodo v tem obdobju izvajale posamične poostrene nadzore, kolesarje pa bodo nadzirale tudi ob rednem delu. Na posameznih območjih bodo enote sodelovale tudi z občinskimi redarstvi.

Policisti bodo pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali in nadzorovali bodo:

cyclists, people, backpack
Foto: Ben_Kerckx iz Pixabay
  • vožnjo kolesarjev v napačno smer,
  • neupoštevanje prometne signalizacije (predvsem rdeče luči na semaforju),
  • psihofizično stanje kolesarjev,
  • prevoz otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad,
  • vožnjo po pločnikih,
  • nepravilno ali tesno prehitevanje,
  • neupoštevanje pravil o prednosti ter
  • neupoštevanje drugih cestnoprometnih predpisov.

Pod drobnogledom ne bodo le kolesarji sami, ampak tudi ostali udeleženci v prometu. Policisti bodo pozorni tudi na voznike motornih vozil, ki bi s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožali kolesarje.

VIRPolicija
Prejšnji članekLast minute: Štipendija ECB za ženske
Naslednji članekNov poskus zašitja razpoke v fiziki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.