Prihaja prvi humanoidni robot za bolnišnično oskrbo

Na hodnike mariborske bolnišnice prihaja nov član – prvi humanoidni robot za podporo pri bolnišnični oskrbi. Bolnikom bo od predvidoma maja prihodnje leto pomagala robotka po imenu Frida.

 Frida bo imela dve nalogi

Robotka Frida je prav simpatična robotka bele barve, zaupali pa ji bodo dve pomembni nalogi.

V prvem sklopu bo Frida paciente učila pravilno dihati in jim kazala enostavne razgibalne vaje. Namen tega sklopa je popestritev preživljanja časa pacientov v bolnišnicah in pa vpogled v to, kako se nanjo odzivajo – jih moti, straši ali zabava?

V drugem sklopu bo robotka sodelovala tudi pri vizitah, kjer bo na tablici prikazovala osnovne podatke o pacientu (diagnozo, temperaturo itd.). Seveda bo robotka ves čas pod nadzorom upravitelja.

Cilj: razbremeniti bolnišnično osebje

Robota sta na 10. strateški konferenci Vrednost inovacij v Cankarjevem domu predstavila dva izmed sodelujočih – dr. Izidor Mlakar in Daniel Hari iz Laboratorija za digitalno procesiranje signalov.

»Naš cilj je razbremeniti osebje v bolnišnici in dodati socialni stik, ki ga živo osebje ne zmore več« je povedal Izidor Mlakar, doktor elektrotehnike, specializiran za komunikacije med strojem in človekom, ki projekt humanoidnega robota za pomoč v medicini že dve leti vodi v sodelovanju s Filozofsko fakulteto in UKC Maribor.

Kaj vse pa Frida zmore? »Frida ima določeno stopnjo avtonomije: odzove se na ime, tudi v primeru, da se ljudje pogovarjajo o njej, sliši in prihiti. Lahko pa je namesto tega vodena daljinsko. Govori slovensko, uporablja geste, zaznava uporabnika in njegova čustva, iz pogovora s človekom zna razbrati, kako se človek počuti, zmore prepoznati znake anksioznosti in depresije« je še povedal.

Prejšnji članekKoraki do popolne jesenske Instagram fotke
Naslednji članekZdaj vemo, kdaj so Evropejci prvič prečkali Atlantik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.