Različice koronavirusa po novem poimenovane po grški abecedi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je odločila različice novega koronavirusa poimenovati po črkah grške abecede. S tem naj bi preprečila stigmatizacijo držav, kjer se te različice prvič pojavijo, poleg tega pa naj bi nova imena olajšala laične razprave o različicah in bi bila nasploh bolj praktična.

Zapletena strokovna imena ter izogibanje stereotipizaciji in diskriminaciji

Raziskovalci so že dlje časa pozivali k alternativnemu sistemu poimenovanja različic koronavirusa, dokler ni WHO sprejel nov sistem poimenovanja. Znanstvena imena, ki so ostala še zmeraj nespremenjena strokovna imena različic, so izredno zahtevna za izgovorjavo, zaradi česar so ljudje tovrstne različice raje naslavljali z zemljepisnimi imeni, kot na primer britanska različica. Povezovanje različic z območji, kjer so bile prvič zaznane pa žal vodi v stigmatizacijo in diskriminacijo. Ravno zato je sedaj WHO sprejel naslavljanje, ki je bolj splošno in spodbudil nacionalne organe, medije in druge k sprejetju novih oznak.

Nova poimenovanja

WHO je doslej z grškimi črkami poimenoval že deset različic virusa, med katerimi so štiri skrb vzbujajoče, šest pa je različic, ki so zaradi svoje razširjenosti pod posebnim drobnogledom, a so manj zaskrbljujoče. Te so poimenovali s črkami ipsilon, zeta, eta, theta in jota, medtem ko so najpomembnejše poimenovane na način:

  • Alfa – različica B.1.1.7, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji in je bila do zdaj znana kot britanska različica.
  • Beta – različica B.1.351, ki se je najprej pojavila v Južni Afriki in je bila do sedaj znana kot južnoafriška različica.
  • Gama – različica P.1, ki se je najprej pojavila v Braziliji in je bila do sedaj znana kot brazilska različica.
  • Delta – bolj skrb vzbujajoča podtipska različica B.1.617, ki se je najprej pojavila v Indiji in je bila do sedaj znana kot indijska kombinacija.

    grška abeceda
    Grška abeceda.
  • Kapa – manj skrb vzbujajoča podtipska različica B.1.617, ki ki se je najprej pojavila v Indiji in je bila do sedaj znana kot indijska kombinacija.

S pojavom novih različic bodo nadaljevali nov sistem poimenovanja in izkoristili 24 črk grške abecede. WHO je ob tem priznal, da še ne vedo, kaj bodo storili, če oziroma ko bo število različic novega koronavirusa preseglo možna poimenovanja.

Sprejemanje novega poimenovanja

Pri odločanju o načinu poimenovanja so strokovnjaki razmišljali o uporabi imen grških bogov ali psevdoklasičnih poimenovanj. Ta pristop so nato zavrgli, saj so takšna poimenovanja pogosto prisotna pri raznovrstnih blagovnih znamkah … Razmišljali so tudi o uporabi imen rastlin ali sadja, nekateri znanstveniki pa naj bi za neuradno poimenovanje različic uporabljali celo imena nekaterih ptic. Tak način poimenovanja kljub temu ni dobil veliko podpore, saj naj bi z njim prav tako prihajalo do stigmatizacije nekaterih ptičjih vrst.

grški bog
Po sistemu poimenovanja po grških bogovih, bi bila torej različica alfa (britanska) poimenovana kot Zevsova različica?
Prejšnji članekFinanciranje študijskega oziroma znanstvenega obiska študentov v tujini za leto 2021 – rok za prijavo se počasi izteka!
Naslednji članekHuawei predstavil številne nove naprave, ki jih povezuje nov operacijski system HarmonyOS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.