Referendum o vodah: Potrebna še slaba polovica podpisov

Ko je Državni zbor 30. marca 2021 s 44 glasovi za in 38 proti potrdil novelo Zakona o vodah, se je ta večim okoljevarstvenim in naravovarstvenim organizacijam zdela sporna. Predvsem zaradi določenih dveh členov, ki po njihovem mnenju dopuščata prevelike posege na vodnih in priobalnih zemljiščih. Medtem ko so prejšnji mesec zbrali že 53 tisoč podpisnikov spletne peticije, a jih oblast še zmeraj ni hotela slišati, so za zaščito pitne vode in zavrnitev Zakona zahtevali referendum. Za referendum morajo v 35 dneh zbrati 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov. Z zbiranjem so začeli 20. aprila, do sedaj pa so zbrali že dobro polovico podpisov.

Zakaj je novela Zakona o vodah sporna?

državni zbor

V predstavljeni noveli sta bila sporna predvsem 2 člena – 69. in 37. Ministrstvo za okolje in prostor je kasneje sicer sporno točko 69. člena umaknil, saj naj bi ta omogočala gradnjo proizvodnih naprav z nevarnimi snovmi in odlagališči odpadkov na vodovarstvenih območjih. Kljub temu da je vlada umaknila 4. člen spremembe, pa okoljevarstveniki opozarjajo, da to ni dovolj.

Sporen je namreč tudi 37. člen novele, ki bi v popolnoma enaki meri odpiral tveganja za kakovost pitne vode. Člen določa, da bi bile na vodnih in priobalnih zemljiščih, kot so reke, jezera in morje, dovoljene gradnje, ki so bile do sedaj prepovedane. Med drugimi bi na teh območjih lahko gradili poslovne objekte, parkirišča, stavbe za promet in podobno.

V boju za pitno vodo dve pobudi

Za referendum se zavzemata dve pobudi, in sicer pobuda Za pitno vodo in gibanje Zdrava družba s pobudo Vode ne damo. Obe pozivata državljane naj izkoristijo priložnost in s svojim dejanjem vplivajo na dogajanje v državi.

Dejstvo, da sta pobudi dve mnogim predstavlja zmedo, saj ne vedo, katero naj podpišejo. Ker se obe nanašata na isti zakon, je bilo pričakovati, da ju bo Državni zbor združil v eno. Ker se ni zgodilo, potrebne podpise za referendum zbirata ločeno – vsaka torej s ciljem 40.000 podpisov. Predsednik iniciative Za pitno vodo je ljudem, ki ne vedo, kateri organizaciji bi izkazali podporo, predlagal naj podpišejo obe.

Kako oddati podpis podpore za referendum?

Obrazec za podporo referenduma se lahko podpiše osebno na upravni enoti ali pa elektronsko preko uprave. Na voljo sta torej dve pobudi – Za pitno vodo in Vode ne damo, ki si prizadevata za zakonodajni referendum. Predstavniki nevladnih organizacij in civilnih iniciativ ter prostovoljci pozivajo državljane, da prispevajo podpise za referendum, saj se rok za referendum izteče 24. maja 2021 ob 24. uri.voda morje

Prejšnji članekZakaj nositi izdelke, narejene iz plute?
Naslednji članekPreverjeno: razbiti najpogostejši miti o koronavirus cepivih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.