Podpiši v podporo: »Samo ja pomeni ja«

Young slim woman full of doubts and hesitation. Yep concept.
Foto: maurusone iz iStock

Spolno nadlegovanje in nasilje sta v zadnjem mesecu glavna tema številnih pogovorov. Začelo se je z izpovedjo igralke Mie Skrbinac, ki je priznala, da jo je spolno nadlegoval profesor na AGRFT. Ni pa bila edina, ki se je tekom študija srečala s takim nadlegovanjem. Spolno nadlegovanje in nasilje sta še vedno prisotna v našem vsakdanu, ampak skrita pred očmi javnosti.

Inštitut 8. marec je zato danes začel z zbiranjem podpisov, kjer zahtevajo redefinicijo kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja po modelu »ja pomeni ja«. Trenutna ureditev spolnega nasilja in posilstva v Kazenskem zakoniku je namreč zastarela in družbeno nesprejemljiva. O tej temi se ne govori, kar je velik problem.

 

Inštitut želi zbrati vsaj 5000 podpisov podpore njihovemu predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika na področju posilstva in spolnega nasilja. Svoj podpis lahko prispevaš osebno na upravni enoti, pri čemer pazi, da slediš navodilom inštituta. Obrazec pa lahko podpišeš tudi elektronsko preko e-uprave. Točna navodila za obe možnosti najdeš tukaj.

Svoj podpis lahko oddajo tudi osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v tujini. Prav tako lahko svoj podpis oddajo volivci in volivke v bolnišnicah, domovih za starejše občane, zavodih za invalidne osebe in kdor je na prestajanju zaporne kazni. Izključeni niso niti bolni in invalidi, ki ne morejo na upravno enoto. Za vse podrobnosti glede tega si preberi spletno stran inštituta.

 

Model »ja pomeni ja« žrtve razbremeni občutkov krivde. V trenutni pravni ureditvi morajo žrtve namreč dokazovati, da so se upirale. Predlagani model pa žrtvi neposredno odvzema občutek krivde za preživeto nasilje. Sprejem tega modela pomeni velik korak za družbo in razumevanje spolnega nasilja. Jasno namreč sporoča, da je »telo vsake osebe brez njene svobodne privolitve absolutno nedotakljivo«.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

Prejšnji članekPreverite, kako narediti popolno lepotno fotografijo
Naslednji članekRazpisano je 8. tekmovanje za turističnega vodnika
Katja Stojić

Urednica revije Študent

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.