Samotestiranje učencev bo prostovoljno

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da pri vladi v sodelovanju s strokovno skupino vse svoje sile usmerjajo v ponovno odpiranje šol. Kot so povedali že večkrat, so njihove sile uprte v odpiranje šol z 12. aprilom. Eden izmed predlogov, ki bi pomenil lažje odpiranje, bi bil samostojno testiranje dijakov in učencev, ki pa bi bilo prostovoljno. V Slovenijo že potuje 300 tisoč testov, ki so nas stali okoli 500 milijonov evrov oziroma 1,49 evra na test.

Izvedba samotestiranja sloni na komunikaciji

»Ključno sporočilo je, da smo v rdeči fazi in v tej fazi poteka šola na daljavo. In kot minister sem dolžen predlagati rešitev, da bodo šole lahko normalno odprte, da bodo otroci hodili v šolo in da v teh 11 tednih šolstvo dobi priložnost, da zaključi šolsko leto,« je pojasnil minister Poklukar. Temu je dodal, da je eden izmed predlogov oziroma rešitev samotestiranje na domu. Dijaki in učenci bi se prostovoljno testirali doma in to z neinvazivnimi hitrimi metodami.

Obenem bi bilo to tudi opolnomočenje prebivalcev (besede ministra), ki bi tako aktivno upravljali z epidemijo. Minister Poklukar je že v stikih z NIJZ, MIZŠ (Ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in šport) ter zavodi za šolstvo. Omenil je, da jih čaka še veliko dogovorov glede izvedbe tega projekta, ki bo vključeval tudi izobraževanje.

Bodo učilnice samevale tudi po 12. aprilu?
Bodo učilnice samevale tudi po 12. aprilu?

Kako se bo samotestiranje izvajalo, bo razloženo v izobraževalnem filmu in slikovnih predstavitvah. V primeru pozitivnega testa bo moral dijak opraviti še PCR test pri svojem zdravniku, ki bo tako potrditveni test.

Za začetek takega testiranja bi lahko veljala druga polovica aprila. Če ne bo nobenih težav z dostavo, bi moralo biti pri nas že kmalu 300 tisoč takih testov. S pomočjo komunikacije pa bo projekt izveden in uspešen je še povedal Poklukar. Na spletu lahko že pred objavo natančnejšega predloga in navodil vidimo tudi peticijo proti uvedbi samotestiranja. Kako se bodo odzvali ravnatelji, učitelji, starši in učenci pa bomo videli v naslednjih nekaj dneh.

Kako pa se tebi zdi ideja samotestiranja? Zapiši v komentar.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekSvetovni dan zdravja 2021 – Zgradimo bolj pravičen in zdrav svet po covidu-19
Naslednji članekKlub ptujskih študentov ponuja enkratno socialno pomoč

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.