Si za lahko branje? Na voljo lahko berljiva ustava RS

Ustava, ki je krovni pravni akt države in ureja vse naše najpomembnejše pravice in dolžnosti, je napisana v pravniškem jeziku, ki je marsikateremu državljanu težko razumljiv. Dostopnost informacij je zelo pomembna pravica, ki je utemeljena tudi v Konvenciji Združenih narodov o pravicah invalidov in v Zakonu o izenačevanju možnosti invalidov.

Od tega tedna lahko bralci, ki težje berejo oziroma razumejo prebrano, posežejo po Ustavi Republike Slovenije v lahkem branju. Tako je vsebina ustave zdaj dostopna osebam z motnjami v duševnem razvoju, osebam s težavami pri branju, osebam z motnjami pozornosti, motorike, zaznavanja, osebam z avtizmom, z govorno jezikovnimi motnjami, pa tudi otrokom, starejšim in priseljencem.

Gre za petletni projekt študentske sekcije Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije. Gonilna sila je bilo 34 študentov specialne in rehabilitacijske pedagogike s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. V več kot 10.000 urah prostovoljnega dela so priredili ustavo v lahko berljivo obliko in tako omogočili dostopnost ustave vsem državljanom. Pri projektu so sodelovali tudi testni bralci z motnjami v duševnem razvoju VDC Želva in strokovnjaki Zveze Sožitje.

Lahko berljiva Ustava vsebuje vseh 176 členov, ki so prirejeni v lahko branje in obogateni s konkretnimi primeri. Razložene so tudi težje besede ali besedne zveze, ki se pogosto pojavljajo v besedilu, denimo Državni zbor, Državni svet, pravice, zakon, državljan, sodnik ipd.

Do Lahko berljive Ustave lahko dostopaš na spletni strani Zveze Sožitje.

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekŠtudent študentu: Težave s prenajedanjem
Naslednji članekAkademija Strojnik.si – vsebine, ki so blizu mladim

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.