Škotski otroci se bodo učili o zgodovini LGBTIQ

Škoti kot prvi narod na svetu zgodovino LGBTIQ (lesbian, gay, bisexual, transgender/transsexual, intersex, questioning/queer) dodajajo učnim načrtom. Do leta 2021 bodo vse škotske šole morale vključiti učne ure o LGBTIQ enakosti in zgodovini. Edinburgh spada med mesta, v katerih vsak junij ali mesec ponosa potekajo razni dogodki, ki proslavljajo in zahtevajo enakost. Letos je bilo dogajanje zaradi pandemije zelo omejeno, kljub temu pa je na dan prišla odlična novica o poučevanju otrok o LGBTIQ skupnosti.

Že novembra leta 2018 so škotski ministri sprejeli priporočila o šolskem izobraževanju, ki vključujejo tudi LGBTIQ tematiko. S tem želijo izboljšati učno okolje vseh otrok in mladih. Tako se bodo vsi učenci javnih šol učili o težavah glede enakosti in identitete, s katerimi se soočajo pripadniki LGBTIQ skupnosti.

Minister za izobrazbo John Swinney je izjavil, da Škotska že velja za eno izmed najbolj naprednih držav v Evropski uniji, kar se tiče enakost LGBTIQ. Navdušen je nad tem, da bo Škotska kot prva država na svetu v učnih načrtih imela vključujočo izobrazbo. Učnih ur na tematiko LGBTIQ bodo deležni učenci različnih starosti, te pa bodo predstavljale del različnih predmetov. Učitelji bodo predavali o homofobiji, bifobiji in transfobiji ter o zavedanju zgodovine LGBT gibanj.

Parada ponosa
Parade ponosa so bile letos množično odpovedane zaradi pandemije.

Istospolni zakon je na Škotskem legalen od leta 2014, registracija istospolne partnerske skupnosti pa od leta 2005. Posvojitev in rejništvo otrok sta istospolnim parom dostopna že od leta 2009, medtem ko so zakoni proti diskriminaciji na podlagi spola in spolne usmerjenosti veljavni od leta 2010.

Upajmo, da bodo ostale Evropske (in svetovne) države naprednost Škotske vzele za zgled. Izobraževanje otrok o spolnih usmerjenostih, ki niso hetero, je pomembno iz različnih razlogov. Mnogi geji, lezbijke, biseksualci, panseksualci, transseksualci in pripadniki ostalih netradicionalnih spolnih usmerjenosti bodo lažje živeli, če se jim bo šolsko okolje pomagalo zavedati, da njihova spolna usmerjenost ni nič nenavadnega. Njihovi vrstniki bodo deležni istega zavedanja, posledično pa bo v šolah manj zbadanja in nadlegovanja. Podporo in razumevanje bodo v tovrstnih predmetih in temah našli otroci in mladostniki, ki tega niso deležni doma. Pravici do poroke in posvojitve pa sta nekaj temeljenga in bi morali veljati za vse. Love is love.

Mavrični svet

 

VIREdinburgh Live
Prejšnji članekHuawei se vzpenja po lestvici najboljših blagovnih znamk
Naslednji članekRecept: najboljša ledena kava v petih minutah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.