Skrb vzbujajoča raziskava o prodaji alkohola mladim v Sloveniji

Adolescent drinking beer - alcoholism among young adults
Foto: KatarzynaBialasiewicz iz iStock

Pogosto se nam zdi, da je alkohol postal neizogibna sestavina družabnih dogodkov. To velja predvsem za Slovenijo, saj je tako rekoč ukoreninjen v slovensko kulturo. Pitje alkohola, četudi v zmernih količinah, pa nosi s seboj veliko tveganje za zdravje. Alkohol je izjemno škodljiv predvsem za mlade, saj se njihovi možgani še vedno razvijajo. Opitost pri mladih je tako povezana s številnimi tveganji, raziskave pa kažejo, da lahko mladi, kljub mladoletnosti, vseeno dostopajo do alkohola. Kako dostopen je torej alkohol za mlade?

Mladoletne osebe z lahkoto dostopajo do alkoholnih pijač?

Shopping online concept - Parcel or Paper cartons with a shopping cart logo in a trolley on a laptop keyboard. Shopping service on The online web. offers home delivery.
Foto: Tevarak iz iStock

Zaradi priročnosti in širokega nabora izdelkov postajajo vse bolj priljubljene spletne trgovine. Tendenco za spletno nakupovanje pa imajo predvsem mladi, ki si preko spletnih trgovin naročajo tudi alkoholne pijače. Raziskava, ki je bila izvedena julija letos, pa razkriva pretresljive ugotovitve, da lahko mladoletne osebe preko spleta brez težav dostopajo do alkoholnih pijač.

Nihče ne preverja starosti kupcev alkoholnih pijač

Skrb vzbujajoče je, da ena od spletnih trgovin, ki je bila vključena v raziskavo, ni imela nikakršnih spletnih varoval, ko je kupec želel kupiti alkohol. Nekatere spletne trgovine so nakupovalca opozorile o škodljivosti čezmernega pitja alkohola, večina pa je od njih zahtevala, da so potrdili svojo polnoletnost. Kljub temu so v vseh spletnih trgovinah mladoletne osebe lahko kupile alkohol, saj v nobenem primeru dostavljavec ni preveril osebnega dokumenta nakupovalca.

Kdo mora preveriti starost kupcev alkoholnih pijač pri spletnem nakupovanju?

id, driving license, personal identity
Foto: Mohamed_hassan iz Pixabay

Osebam, ki so mlajše od 18 let, je prodaja alkoholnih pijač prepovedana, kar narekuje Zakon o omejevanju porabe alkohola. Od osebe, za katero se domneva, da ni polnoletna, pa se sme zahtevati javno listino, s katero izkaže svojo polnoletnost. Zahtevati jo sme prodajalec oziroma ponudnik, ali pa dostavljavec, če je pogodbeni partner prodajalca in tako deluje v njegovem imenu. Osebe, ki so dostavljale alkohol za spletne trgovine, bi torej morale preveriti polnoletnost kupca.

Kako lahko ukrepamo?

Ključno je, da se zazremo v prihodnost in razmislimo o problematiki, ki jo predstavlja spletno nakupovanje, in o ukrepih, ki jih lahko sprejmemo. Mladi so namreč naša prihodnost, zato je ključno, da zaščitimo njihovo zdravje. To lahko dosežemo s preventivnimi ukrepi in ozaveščanjem mladih o problematiki pitja alkohola, poleg tega pa jim morajo odrasli predstavljati dober zgled. Treba je tudi ustrezno usposobiti dostavljavce, da bodo ob dostavi alkoholnih pijač preverili starost kupca, za katerega obstaja možnost, da je mladoleten. Paketi, ki vsebujejo alkoholne pijače, pa bi morali biti posebej označeni.

Junior novinar

VIRVeš kaj ješ
Prejšnji članekSamodisciplina – nauči se je in se izogni popravcem
Naslednji članek5 novosti, ki jih prinaša iPhone 15!

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.