Slovenci presenečamo pri razvezah zakonske zveze

Marriage relationship misunderstanding problem
Foto: kieferpix iz iStock

V današnjem svetu se družbena dinamika ves čas spreminja. Med pomembna družbena vprašanja pa zagotovo spadajo razveze zakonske zveze, ki so bile nekoč prava redkost in tabu, a so danes postale del našega vsakdanjega življenja. Kakšni so torej statistični podatki na področju razvez v Sloveniji za leto 2022?

Preobrat v številu razvez zakonskih zvez

Leta 2022 je Slovenija doživela preobrat na področju razvez. Število se je namreč zmanjšalo, saj je bilo razvezanih 2.149 parov, kar je 7 % manj kot v prejšnjem letu. V praksi to pomeni, da je bilo v povprečju 6 razvez na dan. Podrobnejša analiza razvez pa nam razkriva, da se je v Sloveniji v letu 2022 razvezal en par na 1.000 prebivalcev.

Kaj nam še razkrivajo statistični podatki?

Študija ločitev v Sloveniji nam razkriva še nekaj zanimivih spoznanj. Povprečna dolžina zakonske zveze je bila zgolj 14,6 leta, kar pomeni, da so se mnogi zakoni končali veliko prej, kot si ljudje zamišljamo. Še bolj osupljivo pa je dejstvo, da se je kar 34 parov razvezalo že v prvem letu zakona. Povprečna starost mož ob razvezi je bila 47,9 leta, med tem ko so bile žene v povprečju stare 45,1 leta.

divorce, separation, relationship
Foto: Tumisu iz Pixabay

Otroci v središču razvez

Študija se je osredotočila tudi na podatke o morebitnih otrocih razvezanega para. Kar 53 % oziroma 1.134 razvezanih parov je imelo vzdrževane mladoletne otroke, skupaj 1.847 otrok. Kar 60 % teh otrok je bilo ob razvezi dodeljenih materam, medtem ko so očetje prevezli skrbništvo nad otroki le v 5 %. Ostalih 34 % otrok pa je bilo dodeljeno obema staršema.

Junior novinar

VIRstat
Prejšnji članekAvstralopitka Lucy je lahko stala pokončno kot mi
Naslednji članekKrvodajalske akcije v juliju 2023

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.