Srednja šola in popravni izpiti

Young man drinking energy drink while studying. College student concept. Energizing before learning.
Foto: NiseriN on iStock

V srednjih šolah se običajno uporabljajo različni načini popravljanja ocen in izvajanja popravnih izpitov. Sistem in pravila se lahko med državami in šolami nekoliko razlikujejo, zato tukaj navajamo nekaj splošnih informacij, ki veljajo v večini primerov.

Kdaj so popravni izpiti?

Popravni izpiti so običajno na voljo tistim dijakom, ki so na koncu šolskega leta ali semestra dobili negativno oceno pri določenem predmetu. Namenjeni so priložnosti, da izboljšajo svojo oceno in tako opravijo predmet. Pogosto se popravni izpit izvaja poleti, v času po rednem zaključku šolskega leta, lahko pa se organizira tudi med šolskim letom.

In the Classroom Multi Ethnic Students Listening to a Lecturer and Writing in Notebooks. Smart Young People Study at the College.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Način popravljanja in izvedba popravnega izpita se lahko razlikujeta glede na šolo in predmet. V nekaterih primerih bo dijak moral opraviti pisni izpit, v drugih pa lahko obstajajo tudi ustni izpiti ali praktične naloge, odvisno od narave predmeta. Šolski programi določajo, katere ocene je mogoče popravljati in ali je pri tem potrebno opraviti poseben izpit ali pa je dovolj, da dijak dokaže izboljšanje znanja na drugačen način, na primer z dodatnimi nalogami ali projekti.

Šola zagotovi vse pomembne informacije

Vse podrobnosti o popravljanju, ukrepih in popravnih izpitih so natančno opisane v šolskih pravilih in programih, ki veljajo v posamezni šoli. Če te zanima specifičen postopek na tvoji šoli, se posvetuj s šolskim osebjem ali poišči informacije v šolskih dokumentih.

student, girl, study
Foto: lograstudio iz Pixabay
Prejšnji članekPo dobrem letu odprtja super nagrada za novost na Rudniku
Naslednji članekRecept za najbolj osvežilen sladoled tega poletja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.