Strašna novica za kadilce in ljubitelje tobačnih izdelkov

A pack of cigarettes is open and there are several cigarettes in an already incomplete pack. These are filter cigarettes.
Foto: MarekUsz iz iStock

Kadilci, na dela prost dan vas je pričakala grozljiva novica. Cena cigaret je šla gor! Ko se je na začetku in v sredini letošnjega leta škatlica cigaret podražila za 20 centov, je danes dvig 10 centov.

Dvig trošarin še tretjič v letu 2023

Še tretjič v letu 2023 so se namreč zvišale trošarine, ki so jim nato sledile še cene trošarinskih izdelkov.

Poleg cene cigaret pa so se dvignile tudi trošarine za druge tobačne izdelke, kot so cigare in cigarilosi, tobak za kajenje, tobak za segrevanje, elektronske cigarete in podobno.

Možnost dodatnega zvišanja trošarin je obila omenjena pred dvema tednoma, prvi dan redne oktobrske seje Državnega zbora. »Napovedujem, da bo ministrstvo za finance preučilo dodatne vire z vidika dviga trošarin na tobačne izdelke, na sladke pijače in po možnosti tudi na žgane pijače,« je dejal predsednik vlade dr. Robert Golob.

Cene cigaret bodo vplivale na socialne transferje?

Prav omemba trošarin vzporedoma z usklajevanjem socialnih transferjev je nekaj, česar se lahko potihem nadejamo. Vlada se ukvarja s kritikami na račun izjav o neusklajevanju socialnih transferjev v letu 2024, čemur bi se lahko zdaj izognila z dvigom trošarin. »Ocena skupnega finančnega učinka vseh letošnjih povišanj trošarin na vse tobačne izdelke ob upoštevanju, da bodo višji zneski trošarin nadomestili izpad prodaje zaradi višjih cen, je po izračunih finančnega ministrstva 46 milijonov evrov na letni ravni. Letos naj bi se prihodki iz tega naslova zvišali za 25 milijonov evrov in nato v letu 2024 še za 21 milijonov evrov,« navajajo pri N1.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVaše zdravje je pomembno, zato dopustite, da vam ta naprava pomaga
Naslednji članekVtisi z izleta po Kitajski: 6 glavnih sprememb
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.