Študentski priročnik: Kako oprati perilo?

Pripravili smo enostaven priročnik za vsakega, ki je prvič na svojem in se bo pranja perila lotil sam.

1. Naberi dovolj velik kup

Perilo zbiraj v posebni košari, za pranje se odloči, ko nabereš dovolj velik kup. Ali pa preprosto, ko ti zmanjka čistih spodnjih hlač.kup oblek

Pralni stroj ne sme biti preveč napolnjen, ker se oblačila ne bodo dobro oprala. Preveri, ali na stroju piše, koliko kilogramov perila lahko naložiš naenkrat.

2. Loči perilo po barvah in materialu

Perilo loči po barvah, zato da se svetlejše obleke ne bodo obarvale. Loči jih tudi po materialu, da se delikatne obleke ne bodo skrčile, druge pa ne slabo oprale.

Barvno ločevanje se deli na dve večji kategoriji: belo in ostalo. Belo perilo peremo posebej, saj ga že delček barvnega oblačila v stroju pobarva. Pisane obleke pa lahko operemo skupaj.

Ločevanje po materialu se tudi deli na dve večji kategoriji: neobčutljivi materiali (večina) in delikatno. Najbolje je, da oblačila razporediš glede na to, na koliko stopinj se lahko perejo – ta podatek najdeš na etiketi.

oznake za pranje na etiketah perila
Oznake za pranje, sušenje in likanje na etiketah perila

3. Nastavi prave nastavitve na stroju

Za vsak kup, ki ga opereš, moraš na stroju nastaviti drugačne pogoje pranja. Označiti moraš na primer material oziroma način pranja glede na material: bombaž, sintetični materiali, delikatno perilo, svila itd.nastavitve na pralnem stroju

Najpomembnejše je, kakšno temperaturo pranja izbereš. Bolj delikatna oblačila peremo na nižjih temperaturah, bolj trdoživa pa na višjih.

  • Belo bombažno perilo, brisače in posteljnino peremo na 90 °C, da se prekuha.
  • Večino pisanega bombažnega perila peremo na 60 °C.
  • Oblačila iz sintetičnega materiala peremo na 30 ali 40 °C.
  • Svilene in volnene obleke največ na 30 °C.

Nastaviš lahko tudi število vrtljajev na minuto. Večje kot je število, manj vode naj bi ostalo v perilu in hitreje se bo posušilo, a bolj bo grobo pranje. Predlagamo, da izbiraš med 400 in 1200 vrtljaji, odvisno od občutljivosti materiala perila.

4. Dodaj pralni prašek

V trgovini najdeš različne pralne praške za različne kupe perila, razlikujejo se npr. za belo, pisano in delikatno perilo. Zagotovo najdeš tudi takšnega, ki je primeren za vse.

Več perila, kot je v stroju, več praška dodaš. Za točno količino preveri embalažo. Po želji lahko dodaš tudi mehčalec.

Zdaj pa pritisni »start«.

5. Sušenje

Po tem, ko te stroj obvesti, da je pranje končano, perilo čimprej vzemi ven. Če imaš sušilni stroj, pri posameznih kosih oblačil preveri, ali se lahko sušijo v stroju. Načeloma lahko v stroj vedno vržeš bombažne majice, nogavice, spodnje hlače in brisače.

Česar ne moreš posušiti v stroju oziroma če stroja nimaš, obesi perilo na sušilno stojalo. Stojalo postavi v prostor, ki ni vlažen, ali ven. Če se perilo suši prepočasi, lahko namreč dobi neprijeten vonj.starejša ženska na balkonu obeša perilo

6. Končni korak

Večji del opravila je že za tabo. Zdaj obleke, brisače in posteljnino le še zložiš in pospraviš nazaj v omaro. Po potrebi jih pred tem še zlikaš.

Prejšnji članekSo Facebooku šteti dnevi?
Naslednji članekMetaverse – prihodnost interneta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.