Švedska bo spremenila enega najbolj bizarnih zakonov na svetu

oseba pleše v betonskem prostoru z velikimi okni
Foto: Jeremy Bishop on Unsplash

Na Švedskem bodo legalizirali ples v vseh barih in klubih. Doslej je veljal zakon, po katerem so morala prizorišča nočnega življenja imeti »dovoljenje za ples«. Te spominja na film Footloose?

Na Švedskem že skoraj 70 let velja zakon, ki spominja na Footloose

Švedska je leta 1956 uvedla zakon, ki restavracijam in barom nalaga zahtevo, da morajo zaprositi za »dovoljenje za ples«. Če so stranke plesale in niso imeli tega dovoljenja, so lahko lastniki prejeli denarno kazen. Po drugi strani je dovoljen ples na javnih površinah ali doma.

To kontroverzno pravilo izvira že iz 30-ih let prejšnjega stoletja, skozi čas pa je spreminjalo svojo obliko. Nenavaden zakon je bil prvotno odgovor na skrbi glede učinkov, ki bi jih imeli ples, pitje alkohola in dekadenca na švedsko mladino. Sodobna različica pa je povezana s požarno varnostjo.

ples v nočnem klubu
Foto: Aleksandr Popov on Unsplash

Tokrat zares?

Marsikateri Šved sploh ne ve, da je to pravilo še v veljavi, politika pa skuša zakon že več časa uradno odpraviti. Leta 2016 je švedski parlament izglasoval odpravo pravila, vendar spremembe zakona niso bile uveljavljene in prijave policiji so bile še možne.

Švedska vlada je marca letos dokončala predlog zakona za odpravo prepovedi plesa brez dovoljenja in ga predložila parlamentu. »Naše izhodišče je preprosto, da ni razumno, da država ureja, ali je ljudem dovoljeno plesati ali ne,« je ob tem povedal pravosodni minister Gunnar Strömmer.

sodno kladivo
Foto: on Unsplash

Od julija bodo plesali

Prejšnji teden so v švedskem parlamentu z glasovanjem potrdili predlog novega zakona. V veljavo naj bi šel 1. julija. Spremenjeni zakon bo nočnim klubom in restavracijam dovoljeval organizacijo plesnih dogodkov brez dovoljenja policije.

neonski napis "dance again" v baru
Foto: Sam Mar on Unsplash
VIRTho Local Sweden
Prejšnji članekVlada ustanovila svet, ki ji bo svetoval glede dviga kakovosti življenja družin in otrok
Naslednji članekVse, kar moraš videti v Sloveniji – Slovenija je vodilna v čebelarstvu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.