Tehnologija spremenila življenje zapornika, v času koronavirusa se je povpraševanje še povečalo

Danes, ko se morda kdo v domači karanteni počuti kot v zaporu, se dejanski zaporniki počutijo še bolj izolirane. Kot je pisal Guardian, se je pokazala velika potreba po tehnologiji.

Informacijska in socialna izolacija

Ker so zapori zaprti, obiski niso dovoljeni. S tem se je prekinil pomemben socialni stik za zapornike, zato poudarjajo pomembnost dostopa do informacijske tehnologije.

Z njimi se ne strinjajo le tehnološka podjetja, a tudi skupine za človekove pravice v ZDA. Zahtevale so brezplačen dostop do naprav za vse zaprte v različnih ustanovah v času pandemije covida-19.Zapornik za rešetkami

Michelle Dillon z ene izmed takih skupin je izpostavila, da so zaporniki podvrženi cenzuri in izkoriščanju s strani tistih, ki na račun zaporov profitirajo. Zato si zaslužijo dostop do informacij in do svojih skupnosti, in to brez neznosnih plačilnih zneskov.

Pomoč podjetja

Tehnološko podjetje Securus je 6. aprila oznanilo, da bo omogočilo brezplačno komuniciranje preko njihovih tabličnih računalnikov JP5, ki so že leta na voljo za komuniciranje v določenih zaporih po ZDA. Podjetje ima več kot 290.000 tablic po zaporih v državi.

Tablica JP5
Tablica JP5 l Foto: Securus

Dostop do tehnologije spremenil življenje

Svojo izkušnjo je delil 48-letni Michael Baldwin, ki je v zaporu preživel 22 let, zdaj pa dela v odvetniški pisarni enega izmed svojih zastopnikov. Poleg tega sodeluje z več organizacijami in pomaga drugim z osebno rastjo.

Ko je prišel v zapor z dodeljeno dosmrtno kaznijo, je izgubil stik s svojimi otroki in ostalo družino. Za rešetkami se je začel spreminjati, učiti odgovornosti za pretekla dejanja.

V zaporu so imeli tablični računalnik, ki je zanj spremenil celotno izkušnjo. Ponovno se je zbližal z otroki. »Spet sem se počutil človeško. Bil sem človek, bil sem oče«, se spominja Baldwin.

Našel je tudi motivacijo za izobraževanje. Sam pravi, da se je izboljšal kot posameznik. Nazadnje pa je preko tablice našel tudi pot do prostosti.

Michael Baldwin
Michael Baldwin Jr. l Foto: osebni arhiv

Prisotnost tablice je bila pomembna tudi za izobraževanje o tehnologiji. Ko je bil zaprt sredi 90. let, ni dobro poznal sms-ov ali elektronske pošte. Marsikateri zapornik se je iz zapora vrnil v spremenjeno življenje. Kot da bi šel v državo in ne govoril tamkajšnjega jezika.

Baldwin se spominja, da se je veliko naučil – kaj so elektronska pošta, aplikacija, sporočilo itd. To pa mu je zelo pomagalo pri adaptaciji na življenje izven zapora. Njegov cilj je zato zagotoviti dostop do tehnologije za vse zapornike, da se bodo lahko povezali z družinami.

PREKOThe Guardian
VIRThe Guardian
Prejšnji članekNelipot: naravna kozmetika s poslanstvom
Naslednji članekPrihodnost mesa so farme žuželk

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.