Teksaški guverner obljubil gradnjo zidu na meji

Število pribežnikov, ki so brez dokumentov poskusili prečkati mejo med ZDA in Mehiko, je v preteklem mesecu doseglo najvišjo raven zadnjih 20 let, zaradi česar je teksaški guverner Greg Abbott naznanil, da bo njegova zvezna država ob južni meji z Mehiko zgradila zid. Gradnjo zidu je v času svojega predsedovanja propagiral že nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, vendar tovrstni zid nikoli ni bil dokončan.

Abbott kritizira Bidnovo politiko

Biden je na svoj prvi dan v Beli hiši podpisal odlok, s katerim je ustavil vse gradnje na meji. Ob ustavitvi je podal v revizijo tudi celoten projekt ter ustanovil delovno skupino za ponovno združitev otrok migrantov z njihovimi družinami, ki so bile v času Trumpove politike »nične strpnosti« ločene.

Republikanec Abbott je dejal, da je do sedaj za vzdrževanje mejne varnosti namenil milijardo ameriških dolarjev državnih sredstev. Ob tem je poudaril, da kljub temu da je varovanje meje odgovornost zvezne vlade, Teksas ob naraščajoči migrantski krizi ne bo sedel križem rok.

Greg Abbott

Gradnja zidu

Gradnja južnega obmejnega zidu je bila obljuba Trumpove predsedniške kampanje leta 2016. Trump je ob predstavitvi zidu sprva vztrajal, da bo Mehika plačala stroške zidu, česar pa ni želela. Trumpova administracija naj bi ob koncu njegove funkcije uspela dokončati slabih 700 kilometrov zidu, za projekt pa naj bi porabila približno 15 milijard dolarjev.

Medtem ko še ni znano, ali ima Teksas sploh pooblastila graditi zid, se med upravo predsednika Bidna in guvernerja Abbotta, katerega država je epicenter nezakonitih prehodov, napetosti samo še stopnjujejo. Bidnova administracija je namreč prejšnji teden Teksasu zagrozila s tožbo, saj je Abbott ukazal, da se odvzamejo licence vsem ustanovam z javnimi naročili, ki dajejo zatočišče otrokom priseljencev.

Pogled na mejno črto med Mehiko in ZDA v Ciudad Juarezu
Pogled na mejno črto med Mehiko in ZDA v Ciudad Juarezu.

Abbottovi načrti deležni ostrih kritik

»Zid bo vsem nam pomagal, da bomo delali na načinih za zaustavitev pretoka nezakonitega priseljevanja in zaustavitev pretoka nezakonite trgovine z ljudmi,« je ob predlogu gradnje zidu na četrtkovi tiskovni konferenci dejal guverner. Na konferenci je napovedal tudi preostale varnostne ukrepe, med katerimi so načrti gradnje lastnih centrov za pridržanje pribežnikov, naložbo milijarde dolarjev za krepitev varovanja na meji ter več aretacij prebežnikov, ki bi jih pošiljali v lokalne zapore, namesto da bi jih izročali vladni agenciji za priseljevanje.

Kljub temu da republikanci, vključno z Abbottom in gvatemalskim predsednikom Giammmatteijem, že dlje časa kritizirajo Bidnovo prebežniško politiko, češ da naj bi bila razlog za okrepljen val prebežnikov, pa ni dokazov, da bi bila strožja obmejna politika kaj bolj učinkovita.

Prebežniki
Prebežniki ujeti na meji med Mehiko in ZDA.
Prejšnji članekZnanstveniki iz odpadnih plastenk izdelali vaniljevo aromo
Naslednji članekSpoznaj zgodovino z likerji in žganimi pijačami!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.