Teorija zarote: Atlantida je zares obstajala!

Ali je Atlantida obstajala?
Ali je Atlantida obstajala? Foto: StockByM iz iStock

Vsi poznamo ime Atlantida. Gre za pretresljivo zgodbo o civilizaciji, izgubljeni v času, potopljeni pod valovi. Verjetno bi bila tudi vaša prva asociacija ob besedi Atlantida, otok nekje v Atlantiku, ki je danes dom zgolj še morskim živalim. Ta koncept Atlantide se res zdi tako namišljen, da ga je celo preveč enostavno odpisati le kot zgodbo. Kaj pa, če vam zaupam, da morda v resnici že vemo, kje je Atlantida? Kaj, če ni tako izgubljena, kot mislimo? Nedavna znanstvena odkritja še naprej poglabljajo naše razumevanje geografske zgodovine, kar posledično pomaga konstruirati argument za resnični obstoj Atlantide. 

Kaj pravzaprav je Atlantida? 

Atlantida je zgodba, stara kot čas sam, vendar se o njenem izvoru ne govori pogosto. Čeprav so kinematografija in literarna dela senzacionalizirali ta izgubljeni otok, je bila prva omemba te civilizacije zasluga znanega grškega filozofa Platona. V svoji nedokončani knjigi Timaj je filozof poskušal opisati svet okoli sebe in kako je nastal.

plato, philosopher, greek
Filozof Platon je zahodni civilizaciji predstavil zgodbo o Atlantidi Foto: GDJ iz Pixabay

Knjiga, napisana leta 360 pr. n. št., podrobno opisuje potovanja modreca Solona v Egipt, kjer je srečal neko svečenico. Svečenica je omenila veliko civilizacijo, kamor je njeno ljudstvo zbežalo po veliki kataklizmi. Njihova prestolnica je bila obdana z zelenjem in sestavljena iz treh koncentričnih krogov zemlje, ki so obdajali dva vodna kroga. Na severu je ležalo veliko gorovje in reka, ki je tekla proti jugu skozi ali tik nad mestom. Vendar pa je svečenica opisala, da je 9000 let pred tem mesto pogoltnilo morje.  

Nekateri verjamejo, da Saharsko oko v Mavretaniji razkriva skrivnosti, za katere smo si dolgo lahko zgolj predstavljali, da so resnične. Oko ima premer dobrih 23 kilometrov in zdi se, kot da je iz drugega sveta. Če upoštevamo Platonov opis Atlantide, je možno, da je ta neverjetna struktura zadnje počivališče milijonov prebivalcev te izgubljene civilizacije. 

Kako bi lahko civilizacijo potopilo morje v puščavi? 

To je verjetno prvo vprašanje, ki se nam pojavi pri raziskovanju te teorije. Ko nekdo omeni, da je morda Atlantida bila v Sahari, danes daleč od morja, morda pomislite, da se dela norca iz vaše zdrave pameti. Pa vendar Sahara vedno ni bila puščava. Špekulacije o tem lahko opazimo že v Koranu, torej v času, ko strokovnjakov za podnebne spremembe še ni bilo.

Sahara eye. Richat Structure in Western Mauritania. Colorful collage. Elements of this image furnished by NASA.
Saharsko oko morda razkriva lokacijo Atlantide! Foto: Elen11 iz iStock

Smithsonian je ocenil, da je bilo pred 11.000 leti to precej tropsko območje. Poleg tega so topografske in gravitacijske študije, izvedene v Sahari, odkrile obsežno mrežo rek in jezer, izgubljenih zaradi podnebnih sprememb. Na primer, reki Senegal in Niger sta imeli obsežna porečja, ki bi lahko dala verodostojnost zamisli o zeleni Sahari.

Najbolj zanimivo pa je, da so raziskovalci našli dokaze o veliko večji reki, imenovani Tamanrasset. Podobno kot Nil bi velikost te reke zlahka vzdrževala skupnost, sposobno kmetijstva, prevoza in trgovine. Ta reka naj bi izvirala iz gorovja Atlas in tekla proti jugu proti strukturi Richat (Saharsko oko), preden se je obrnila proti zahodu in se izlila v Atlantik. Čeprav ni dokazov o tej reki na površini puščave, bi se lokacija, omenjena v Timaju glede prestolnice, ujemala z izgubljeno reko.

Kako je torej možno, da je poplavilo mesto v osrčju Sahare? Dejstvo je, da je svet okoli nas precej nepredvidljiv. Na primer, pred 50-100 milijoni let je obstajala vodna pot, ki je potekala od juga Sredozemlja skozi Saharo in se povezovala z Atlantikom. Znana je kot Transsaharska morska pot. Čeprav je ta dogodek daleč pred propadom Atlantide, vemo, da je ogromna količina vode zagotovo sposobna prečkati severno Afriko. 

Traditional Nile sailboats near the banks of Aswan, Egypt.
Ogromna reka sredi puščave očitno lahko oskrbi civilizacijo Foto: Anton Aleksenko iz iStock

Kaj se je zgodilo z Atlantido? 

Kot omenjeno, je morje uničilo Atlantido 9000 let pred Solonovim obiskom Egipta, ki je opisan v 2500 let stari knjigi. Če bi bili ti izračuni točni, se je to zgodilo pred približno 11.500 leti. Edini logičen način, da voda priteče v in čez območje strukture Richat, bi bil hiter dvig morske gladine. Kako se je to lahko zgodilo?

Med podnebnimi znanstveniki velja splošno prepričanje, da je Zemlja prestala vrsto ledenih dob. Najpogosteje naj bi se led postopoma kopičil, preden se je hitro stopil, kar je povzročilo drastičen dvig morske gladine. Verjamejo, da se je najnovejša ledena doba končala pred 11.500 leti, ko so temperature lokalno poskočile celo do 11°C v samo nekaj letih. Čeprav je bil zaton ledene dobe očitno postopen in trajen, so podobnosti časovnic zanimive. Če se strinjate s teorijo o podnebnih spremembah, je jasno, da bi taljenje ledenih plošč lahko povzročilo velik dvig Sredozemskega morja, ki bi povzročil poplavo saharske Afrike in pokopal mesto. Danes vidimo številna nahajališča soli vzdolž Sahare, ki so jih nosili ti valovi.  

Blue icebergs floating the glacial lagoon in southeast Iceland in summer, blue water in the foreground with copy space and mountains and glacier in the background.
Za nenaden dvig morske gladine je verjetno krivo hitro taljenje ledu Foto: sumos iz iStock

Še nekaj argumentov v podporo teoriji zarote:

  • Bližnje gore so veljale za predstavnike bogov in so bile slavljene zaradi bujnih rek in slapov. Te gore naj bi bile na severu, torej natančno tam kot pri Saharskemu očesu. Ko pogledate satelitske slike Očesa, lahko vidite reke in vodne linije, ki se pojavljajo po vsej pokrajini.  
  • Platon je opisal morje južno od Atlantide in puščavo, ki obdaja to območje, kar se pojavlja tudi na satelitskih posnetkih. Opisal je tudi, da naj bi sladka voda tekla s središčnega otoka Atlantide, ki prav tako obstaja v središčnem krogu Očesa.  
  • Satelitski posnetki kažejo, da so vremenski pojavi nanesli blato po regiji, kar bi zlahka pripisali cunamiju, enemu od mnogih možnih pojavov, ki bi lahko uničili Atlantido. 
  • Mavretanija še danes izvaža baker in zlato, ki ju je bilo v izobilju po celotnem imperiju Atlantide. 
  • Platon je poročal, da je bilo na Atlantidi veliko slonov in mnogih drugih živali – v bližini Očesa so našli veliko slonjih kosti. 
  • V strukturi Richat in okoli nje so našli na tisoče artefaktov. Večina jih je starih 12.000 let in več, kar jih uvršča v časovni okvir Atlantide. Ti predmeti vključujejo konice puščic, sulice, kamnite krogle, vesla, trupe ladij in drugo.
Ruins of ancient legendary city of Troy in Canakkale Province, Turkey
Tudi Troja je veljala za mit! Foto: FSYLN iz iStock

Platon je bil že za časa svojega življenja znan kot zelo verodostojen. Njegova zgodba o Atlantidi tako ostaja edina, ki je bila kadar koli izpodbijana ali sporna. Malo čudno za tako znanega in spoštovanega filozofa, se vam ne zdi? Če še vedno niste prepričani, da je Oko Sahare resnična lokacija Atlantide, zgolj pomislite na to, da smo tudi za Trojo včasih mislili, da je bila zgolj mit. Dokler je čez tisoče let niso našli in, glej ga zlomka, točno na tisti lokaciji, ki jo je opisal Homer.

Prejšnji članekOpuščanje jedrskih elektrarn po svetu: Kaj počne Slovenija?
Naslednji članekMoč menstruacije: Povezanost s ciklično energijo ženske

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.