Top dejavnosti in doživetja v Ljubljani 2023

Ljubljana - Slovenia (Church and river Ljubljanica)
Foto: TomasSereda iz iStock

Dni, kjer tuhtaš, kaj narediti z vsem prostim časom, ki ga imaš, je konec. In Your Pocket je sestavil seznam dejavnosti in doživetij, ki jih je mogoče izkusiti v Ljubljani. Ne glede na to, za kaj si na volji, boš tu zagotovo našel nekaj zase – se želiš izobraziti? Nekaj ustvariti? Aktiven izlet ali pa morda ideje za slabo vreme?

V članku so sicer navedeni zgolj zmagovalci vsake kategorije, vendar lahko na spletni strani In Your Pocket najdeš še vse druge kandidate.

8Najboljša dejavnost na prostem: Živalski vrt Ljubljana

ZOO Ljubljana
ZOO Ljubljana Foto: on zoo

Redkokatera dejavnost je tako vsestranska kot obisk živalskega vrta – v teh uživajo stari in mladi, kar pomeni da so idealna izbira za vse od zmenka pa do družinskega izleta.

Ljubljanski živalski vrt privablja obiskovalce iz cele Slovenije, saj je edini javni ZOO v državi. Kar ga razlikuje od drugih pa je kmetija znotraj njega. Sicer to morda ne najbolj pritegne domačinov, ki so jim slovenske kmetije ponavadi že poznane, je pa to zanimiva atrakcija za tujce.

7Najboljša aktivnost v notranjosti: Bankarium

Bankarium, muzej bančništva
Bankarium, muzej bančništva Foto: on bankarium

Muzej bančništva predstavlja 200 let dolgo dediščino bančništva v Sloveniji. Prvi del pregleda se posveča denarju in ključnim osebam slovenskega bančništva glede na posamezno obdobje, drugi del pa se osredotoča na bančne prakse.

Obiskovalec si lahko ogleda tudi bančni trezor, ki je še pred kratkim deloval, ter se izobrazi v finančnem labirintu, kjer mora v zaigranih finančnih situacijah priti do rešitev.

6Najboljša rokodelska izkušnja: tisk lastnega plakata

Tisk lastnega plakata pri Tipo Renesansa
Tisk lastnega plakata pri Tipo Renesansa Foto: on tipoRenesansa

Če si bil kot najstnik eden tistih, ki so imeli cele stene polepljene s posterji (ali če to še vedno velja zate) se boš verjetno razveselil, ko slišiš za to aktivnost.

V tiskarni tipoRenesansa se v uri in pol lahko naučiš, kako izdelati svoj lasten plakat, ki ga po koncu delavnice še obdržiš. Naučil se boš mešati tiskarsko črnilo, delati s svinčenimi črkami in uporabljati zgodovinske tiskarske naprave, ki jih sicer vidiš samo še v muzeju.

5Najboljši voden izlet oz. doživetje: Broken Bones gin doživetje

Broken Bones distilarna
Broken Bones destilarna Foto: on brokenbones

Te zanima, kaj se dogaja v ozadju edine destilarne gina in viskija v Ljubljani? Če to ni dovolj, da te prepriča, naj ti izdam, da je poleg vodenega ogleda vključena tudi degustacija ginov in dveh izbranih koktajlov.

Ime izvira iz rahlo komičnega incidenta, ko sta si ustanovitelja oba hkrati zlomila kost med polnjenjem sodov viskija, s tem pa se je začela Broken Bones zgodba. Na ogledu bo predstavljen celotna zgodovina destilarne, njene vrednote in filozofija ter seveda tudi proces razvoja žganih pijač.

4Najboljši spa oz. masaža: Wellness Club Victoria

Wellness Club Victoria
Wellness Club Victoria Foto: on club-victoria

Občasno si je dobro privoščiti razvajanje v obliki masaž, savn in drugih tretmajev za nego telesa, saj je to zdravo za telo ali pa vsaj dobro za dušo.

Zaposleni v Clubu Victoria se tega dobro zavedajo. Vsi prostori in storitve stremijo k temu, da se stranka počuti popolnoma sproščeno, zaradi česar je to zagotovo pravi naslov za celostno spa izkušnjo.

3Najboljša mestna atrakcija: Odprta Kuhna

Vsak Ljubljančan dobro ve, kaj s seboj prinašajo toplejši dnevi. Spomladi in poleti se vsak petek Pogačarjev trg spremeni v prostor, kjer se kombinira gurmanska hrana slovenskih ponudnikov s sproščenim druženjem.

Dogodek imajo radi tako domačini kot tudi turisti, saj predstavlja priložnost pokušine novih okusov ali pa preprosto vpijanja prijetnega ambienta ob kozarcu dobre pijače.

Občasno pa Odprta Kuhna obišče tudi druga slovenska mesta, da jo lahko izkusijo tudi tisti, ki v Ljubljano ne zmorejo priti.

2Najboljša izkušnja na Ljubljanici: Ladjica Barjanka

Vožnja z ladjico po reki Ljubljanici je eden izmed najbolj učinkovitih (in najbolj prijetnih) načinov za ogled mesta.

Barjanka je ograjena s pleksi steklom, ki pogleda ne omejuje, hkrati pa varuje pred zimskimi in poletnimi temperaturami, kar pomeni, da so ogledi mogoči v kateremkoli letnem času.

Na ladjici lahko organizirajo tudi zasebne prireditve, kot so pikniki, rojstni dnevi, zabave, izobraževalni izleti ipd. Pozimi je ogrevana, ima pa tudi bar. Iz krova ne bodo odslovljeni niti psi, tako da lahko brez skrbi pripelješ tudi svojega štirinožnega prijatelja.

1Najboljši izlet v Ljubljani in okolici: Velika Planina

Mountain cottage hut or house on idyllic hill Velika Planina. Bio Eco farming healthy life on Mala Planina or Velika Planina. Travel destination for family hiking.
Foto: _jure iz iStock

Ko imaš naslednjič prost dan, se zapelji na Veliko Planino. Poleg sprehoda po zelenih gričih se lahko odpraviš tudi na bolj zahtevne scenske pohodniške ali kolesarke poti, obiščeš pa lahko tudi eno večjih pastirskih naselij v Evropi. Tam imajo obiskovalci možnost pokušine mlečni dobrot in značilnih planinskih jedi, vendar samo v toplejših mesecih.

Del pastirskih koč je na voljo za prenočitev, kar še izpopolni pastirsko izkušnjo.

Anja Koglot

Junior novinar

VIRIn Your Pocket
Prejšnji članekKako doseči odprto znanost? Ministri EU o uresničitvi pogojev
Naslednji članekKalistenika: Ko za telovadbo ne potrebuješ uteži
Anja Koglot

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.