Univerza v Ljubljani kljub grožnjam poziva k spremembi pogojnih vpisov

Headquarters building of University of Ljubljana, Slovenia
Odprto sodelovanje, povezanost in predvsem miselnost, da vsi deležniki prispevajo h gospodarskemu razvoju, je botrovalo k laskavemu priznanju Univerze v Ljubljani. Foto: ZvonimirAtleti iz iStock

Univerza v Ljubljani ponovno poziva Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije k ukrepanju, ki bo odpravilo krivično stanje prihajajoče generacije dijakov in dijakinj. UL zahteva enakopravne pogoje za vpis na nacionalni ravni, ki so bili onemogočeni zaradi strogih zahtev NAKVIS (Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu).

Univerza v Ljubljani zavrnjena z grožnjo

Ljubljanska univerza je v izjavi za javnost ponovno opozorila na težavo spremenjenih vpisnih pogojev v šolskem letu 2023/2024. »Univerza v Ljubljani si prizadeva za vključujoče izobraževanje in prenos znanja na najvišji ravni, ki ga predajamo mladim. Kljub tem prizadevanjem smo bili zaradi strogih zahtev Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu – NAKVIS za nujno akreditacijo študijskih programov Univerze v Ljubljani v letošnjem letu prisiljeni zaostriti pogoje za vpis na več študijskih programov glede na smer predhodne izobrazbe,« so povedali oziroma zapisali pri Univerzi v Ljubljani.

Kot so zapisali, so od NAKVISA zahtevali prehodno obdobje, v katerem bi uveljavili novo razumevanje prehodnosti med srednješolskimi in visokošolskimi programi. To zahtevo je NAKVIS odločno zavrnil z grožnjo, da Univerzi ne bo podaljšal akreditacije. Ob tem Univerza opomni, da so Ministrstvo na to opozorili že v jeseni 2022.

Univerza ponovno poziva k ukrepanju

»Na Univerzi v Ljubljani se zavzemamo, da bi imeli vsi dijaki v Sloveniji enake možnosti pri izbiri študija oziroma, kjer je zahtevano določeno predhodno znanje, da je to narejeno na strokoven in vsebinski način, ne pa na podlagi arbitrarnega klasifikatorja poklicev, na čemer vztraja NAKVIS,« pojasnjuje UL. Dodajajo, da vztrajajo pri rešitvi, ki bi področje urejala na drugačen in manj diskriminatoren način, samo odločanje o ustrezni predhodni izobrazbi za vpis na visokošolske programe prepuščal avtonomiji univerze.

V naslednjih mesecih bomo videli, kako se bo zadeva razpletala. Če se bo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPobeg zapornika, ki je oponašal ovco
Naslednji članekSlovenska univerza se vzpenja na svetovni lestvici

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.