Univerza v Ljubljani ponovno na lestvici najboljših univerz na svetu

The main building of the University of Ljubljana. Slovenija
Foto: ShevchenkoAndrey iz iStock

Na slovenske univerze smo lahko ponosni prav vsi, saj zadnja leta redno navdušujejo v mednarodnem merilu. Nov uspeh je zabeležila Univerza v Ljubljani, ki je ohranila visoko mesto na lestvici THE University Rankings 2024.

Univerza v Ljubljani ohranila visoko mesto med najboljšimi

Univerza v Ljubljani je uspela ohraniti mesto v skupini univerz, razvrščenih med 801. in 1000. mestom. Letošnja, že dvajseta izdaja lestvice THE WUR 2024 vključuje 1904 univerze iz 108 držav. Po več uspešnih uvrstitvah se je nanjo ponovno uvrstila UL.

Na lestvici je četrto leto zapored razvrščena v skupino med 801. in 1000. mestom. Spodbudno je, da je uspela v primerjavi s prejšnjim letom izboljšati svojo oceno tako na področju raziskovalne kakovosti kot poučevanja.

THE WUR ocenjuje raziskovalno usmerjene univerze na vseh bistvenih področjih delovanja: poučevanje, raziskovanje, citiranost, internacionalizacija in prenos znanja (sredstva za raziskovanje iz industrije). Pri razvrščanju uporablja v skladu s prenovljeno metodologijo 18 kazalnikov, med katerimi k skupni oceni posamezne univerze največ prispevata njen ugled na področju poučevanja in raziskovanja (skupaj tretjino končne ocene).

V primerjavi z lestvicama QS in ARWU zajema ta lestvica največje število kazalnikov, povezanih z izobraževalno dejavnostjo univerz.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVtisi z izleta po Kitajski: 6 glavnih sprememb
Naslednji članekSevdah Damirja Imamovića, knjiga o zgodovini in prihodnosti sevdaha
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.