V Sloveniji s koncem leta prva Hiša za otroke

Po več letih pričakovanj in načrtovanj se bo letos končno odprla prva hiša za otroke v Sloveniji. Za žrtve kaznivih dejanj bo hiša po islandskem modelu nudila možnost bivanja že s koncem tega leta. Od maja naslednje leto pa bo otvoritev tudi uradna. Marca je Državni zbor sprejel zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke. Tako je zakon predvidel tudi hišo za otroke, ki je bila večletna želja in projekt mnogih sodelujočih.

Konec letošnjega marca je DZ sprejel zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke. Predvideval je ustanovitev hiše, ki bo namenjena celostni obravnavi otrok udeleženih v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj. Le nekaj mesecev kasneje pa hiša za otroke dobiva tudi dejansko podobo.

Kaj je Barnhaus – Hiša za otroke?

Barnahus (Hiša za otroke) je vodilni evropski model za obravnavo otrok žrtev spolnih zlorab. Edinstven multidisciplinarni in medinstitucionalni (MDMI) pristop združuje vse pomembne storitve pod eno streho, kar preprečuje vnovično viktimizacijo otrok, in vsem otrokom nudi usklajen in učinkovit odziv na pravni osnovi. Glavni namen hiše za otroke Barnahus je usklajevanje sočasnih kazenskih preiskovalnih postopkov in postopkov za zaščito otroka ter podpora otrokom, ki so žrtve ali priče nasilja, v otroku prijaznem in varnem okolju.

S koncem leta tudi pri nas

Andrej Del Fabro s pravosodnega ministrstva je za slovenske medije že zagotovil, da so prostori tik pred prenovo. »Predvsem otroci, ki bodo morali pričati za potrebe kazenskega postopka na sodišču, bodo pričanje bodisi v vlogi žrtve bodisi priče opravili v hiši za otroke, kjer se bo z njimi pogovarjal posebej usposobljen strokovnjak,« je povedal. Tesno sodelujejo z različnimi skupinami otrok, ki bodo pomagali pri ureditvi hiše in tako ustvarili okolje v katerem se bi dobro počutili.

Najprej bodo v hišo sprejeli otroke, ki so bili žrtve kaznivih dejanj. Vsem bo na voljo tudi ustrezna psihosocialna podpora. Njen namen je predvsem preprečitev novih travm, ki nastajajo med sodnimi postopki.

Žrtve kaznivih dejanj bodo prve, ki bodo vstopile v Hišo za otroke
Žrtve kaznivih dejanj bodo prve, ki bodo vstopile v Hišo za otroke

O projektu

Namen projekta je podpreti Republiko Slovenijo pri vzpostavitvi prve Hiše za otroke po modelu Barnahus, v kateri se bodo v skladu z mednarodnimi smernicami in standardi obravnavali otroci, žrtve kaznivih dejanj.

Projekt se bo izvajal prek številnih dejavnosti, od pregleda politik in zakonodaje, do razvoja medinstitucionalnih strategij, orodij in postopkov, izobraževanja strokovnih delavcev, ki delajo z otroki in z ozaveščanjem javnosti o spolni zlorabi otrok v Sloveniji.

Projekt predstavlja drugo fazo skupnega projekta Generalnega direktorata Evropske komisije za podporo strukturnim reformam in Sveta Evrope »Študija izvedljivosti za vzpostavitev modela Barnahus (2018–2019)« in gradi na njegovih rezultatih.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRaay razkriva, kako nastane nova glasbena uspešnica
Naslednji članekIdilična gostilna in pizzerija z večdesetletno tradicijo
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.