V Varšavi bodo na slonih preizkusili marihuano

V živalskem vrtu v Varšavi so se odločili, da bodo na slonih preizkusili, kako medicinska marihuana vpliva na zmanjševanje stresa pri teh največjih kopenskih živalih. Pred kratkim jim je poginila njihova glavna samica, ker naj bi bila pod stresom. Metodo z marihuano že uporabljajo pri konjih in psih.

»V nasprotju z morda predstavami nekaterih, sloni ne bodo uporabljali pip za kajenje trave, prav tako ne bodo dobivali velikih sodov z marihuano,« je v smehu povedala veterinarka Agnieszka Czujkowksa. Trije sloni bodo dobili tekoče doze visoko koncentriranega kanabinoida CBD. Ta ne povzroča evforije in je brez stranskih učinkov za jetra in ledvice.

Preučevali bodo, kako medicinska marihuana vpliva na zmanjševanje stresa pri slonih. »Gre za poskus, da bi našli nove naravne alternative obstoječim metodam zdravljenja stresa, zlasti s farmakološkimi sredstvi,« je dejala Czujkowska za francosko tiskovno agencijo AFP.

Pri slonih pod učinkom marihuane bodo spremljali ravni hormonov in opazovali njihovo obnašanje. Za ustrezne rezultate bo treba počakati vsaj dve leti. Če bodo rezultati dobri, bodo marihuano začeli uporabljati tudi na drugih živalih v tem živalskem vrtu.

Prejšnji članekKaj je Istanbulska konvencija?
Naslednji članekJe nadomestno materinstvo v Sloveniji dovoljeno?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.