Velik uspeh za slovensko destinacijo

Aerial view of Bohinj lake in Julian Alps.  Popular touristic destination in Slovenia.
Foto: Remedios iz iStock

Edina slovenska destinacija na seznamu Best tourism villages by UNWTO v okviru iniciative Svetovne turistične organizacije (UNWTO) je Bohinj. Na seznamu je sicer 32 destinacij iz 18 držav, ki so bile izbrane med več kot 130 prijavami iz 57 držav. Bohinj izkazuje edinstveno naravno in kulturno bogastvo ter zavezanost k trajnostnemu razvoju v vseh treh stebrih trajnosti – okoljskem, družbenem in gospodarskem.

Lani sta na seznamu bili Solčava in Radovljica, letos Bohinj

Lani sta se na seznam uvrstili Solčava in Radovljica, letos se jima je pridružil še Bohinj, kar je veliko priznanje za slovenski turizem. Uvrščene destinacije s tem postanejo članice mreže najboljših turističnih vasi, ki omogoča prenos znanj in dobrih praks med turistično razvitimi podeželskimi kraji, hkrati pa omogoča tudi strokovno usposabljanje za člane in promocijsko podporo s strani UNWTO.

Bohinj Lake, Church of St John the Baptist with bridge. Triglav National Park, Julian Alps, Slovenia.
Foto: Micolino iz iStock

Konec junija 2022 je Slovenska turistična organizacija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo na UNWTO posredovala nominacije Bohinja, Podčetrtka in Moravskih Toplic. Bohinj je izmed treh slovenskih nominacij prepoznan kot destinacija, ki v največji meri izpolnjuje merila in je s tem pridobil naziv in znak Best Tourism Village. Ocenjevanje je potekalo na podlagi treh kategorij:

  • kulturne in naravne dediščine,
  • ohranjanja kulturnih virov, gospodarske, družbene in okoljske trajnosti, upravljanja turizma in infrastrukture ter
  • skrbi za zdravje in varnost.
Mountain lake with beautiful reflection. Lake Bohinj in early spring. Triglav national park, Slovenia
Foto: vvvita iz iStock

Prijavile so se lahko destinacije, ki izpolnjujejo naslednje pogoje: imajo manj kot 15.000 prebivalcev in nizko gostoto poselitve, se nahajajo v okolju, kjer so še vedno močno prisotne tradicionalne panoge, kot so kmetijstvo, gozdarstvo, živinoreja ali ribištvo in ki vzdržujejo način življenja in vrednote povezane krajevne skupnosti.

Colorful yellow and white flowers on a meadow at the shore of lake Bohinj in Julian alps and Triglav national park, Gorenjska, Slovenia
Foto: kato08 iz iStock
VIRgov
Prejšnji članekAli je življenje v kombiju samo za hipije?
Naslednji članekHuawei Mate 50 Pro prinaša izboljšano varnost in zasebnost

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.