Velika čast za slovensko univerzo! Uvrščena na seznam najboljših na svetu

Study abroad concept design of world with graduation cap and plane map pin and location sign 3D render
Foto: FeelPic iz iStock

Univerzo na Primorskem je že ob pričetku študijskega leta 2022 pričakala lepa novica. Obalna univerza se je namreč uvrstila na svetovno lestvico univerz THE Times Higher Education za leto 2023. Najboljšo oceno je prejela na področju mednarodnega delovanja. Vsekakor gre za velik uspeh Univerze na Primorskem, ki je s tem kronala večletni trud.

Uspeh Univerze na Primorskem na svetovni ravni

Times Higher Education World University Rankings 2023 vključuje več kot 1.600 univerz iz 99 držav, zaradi česar je to največja svetovna univerzitetna lestvica. Letošnje uvrstitve so temeljile na več kot 108 milijonih citiranj v preko 14,4 milijonov znanstvenih publikacijah. Skupno je bilo zbranih več kot 430.000 podatkov iz več kot 2.100 institucij, ki so posredovale podatke. THE (Times Higher Education) zagotavlja kredibilne podatke o univerzah za študente, akademsko skupnost, vlade in poslovni svet že od leta 2004. Lestvica univerz je oblikovana z namenom ocene univerzitetnih dosežkov na globalni ravni in z namenom zagotoviti vir, ki omogoča razumevanje različnega poslanstva in uspehov visokošolskih institucij.

Univerza na Primorskem je bila uvrščena v skupino 1201-1500. Z uvrstitvijo na lestvico najboljših svetovnih univerz je UP dosegla enega od svojih ciljev, ki si jih je zadala v Akcijskem načrtu za spremljanje Srednjeročne razvojne strategije UP 2021–2027.

Univerza na Primorskem se je uvrstila na seznam najboljših univerz na svetu
Univerza na Primorskem se je uvrstila na seznam najboljših univerz na svetu Foto: on upr

O oceni Times Higher Education

Ocena posamezne univerze obsega tri glavna področja: raziskovanje, učinke in poučevanje. THE World University Rankings nudi lestvico najboljših svetovnih univerz, s poudarkom na raziskovalnem poslanstvu. Je edina globalna univerzitetna lestvica, ki ocenjuje raziskovalno usmerjene univerze z vidika vseh njihovih ključnih poslanstev: poučevanja (izobraževalno okolje), raziskovanje (obseg, sredstva in ugled), citiranosti (raziskovalni vpliv), prihodki iz gospodarstva (prenos znanja) in mednarodni vidik (zaposleni, študenti in raziskave). Uporablja se trinajst natančno določenih kazalnikov delovanja, ki omogočajo razumljivo in uravnoteženo primerjavo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOptimizacija baterije: Kako varčevati z baterijo telefona?
Naslednji članekRazkrita pol milijarde let stara skrivnost fosilov

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.