Vlada sprejela sklep, da se ukrepi ZNB lahko uporabljajo pri opičjih kozah

Vlada sprejela sklep o ukrepih ZNB, ki bodo veljali pri opičjih kozah
Foto: David Benito iz iStock

Vlada Republike Slovenije je sprejela Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze. Včeraj je bil tudi potrjen prvi primer okužbe z virusom opičjih koz pri človeku, potekala pa je tudi Svetovna zdravstvena skupščina WHO. Ministrstvo za zdravje je objavilo tudi zapis o opičjih kozah, ki ga navajamo v nadaljevanju.

Opičje koze naj bi bile bolj obvladljive kot covid-19

»Bolezen je lažje obvladljiva kot covid: nima latentnega obdobja, kužen si, ko imaš simptome,« je povedal Mario Fafangel, predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kot je še pojasnil, pričakujemo, da bo Evropa z dobrim obveščanjem prebivalstva hitro ustavila širjenje virusa.

Ukrepi Zakona o nalezljivih boleznih tudi pri opičjih kozah

Virus, ki povzroča opičje koze, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze. Te smo s pomočjo globalne kampanje cepljenja uspeli izkoreniniti. Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku.

Ukrepe zoper opičje koze bo narekoval obstoječi Zakon o nalezljivih boleznih
Ukrepe zoper opičje koze bo narekoval obstoječi Zakon o nalezljivih boleznih (Foto: Cristian Storto Fotografia iz iStock)

Pri opičjih kozah gre za porajajočo se nalezljivo bolezen, ki se do sedaj v takšnem obsegu v Evropi še ni pojavljala. Glede na epidemiologijo skupkov, ki se pojavljajo v Evropi, je pričakovano, da se bodo primeri pojavljali, oziroma se je že, tudi v Sloveniji. Tako Svetovna zdravstvena organizacija kot Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni pozivata države, da takoj vzpostavijo epidemiološko spremljanje primerov te bolezni in ustrezno obravnavo tesnih kontaktov.

Glede na navedeno je treba okužbo z virusom opičjih koz čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni, za katere je po Zakonu o nalezljivih boleznih (ZNB) obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti. Le tako bo imel Nacionalni inštitut za javno zdravje zagotovljeno ustrezno zakonsko podlago za vzpostavitev epidemiološkega spremljanja navedene bolezni, epidemiološko obravnavo primerov in njihovih tesnih kontaktov, ter za posredovanje vseh zahtevanih podatkov mednarodnim inštitucijam.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekOsebne finance vse pogosteje urejamo na pametnem telefonu
Naslednji članekKrvodajalske akcije v juniju 2022
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.