Vpliv ukinitve oddaje Ellen DeGeneres na slovenski narod

»Bodite prijazni do drugih,« so besede, s katerimi Ellen DeGeneres zaključi vsako svojo oddajo. Kot pri vsaki pogovorni oddaji se včasih pojavijo določene govorice, ki so sicer večkrat izmišljene. Z začetkom tega leta pa se je začelo pojavljati veliko število obtožb na račun zelo priljubljene voditeljice Ellen. To se je stopnjevalo do te mere, da se mnogi sprašujejo, ali oddaja sploh ima prihodnost. In tu na mesto pade dvodelno vprašanje, ali bi morala biti oddaja prekinjena in kako bi to vplivalo na slovenski narod?

Prijaznost seže daleč, nadlegovanje še dlje

Ellen vsi poznamo kot nasmejano in prijazno osebo, ki svojo istoimensko oddajo vodi že več kot dve desetletji. Začne s plesom, vmes se malo pogovarja, odigra kakšno zanimivo igro in zaključi s podeljevanjem nagrad. Več kot osemdeset odstotkov oddaje pa se zgodi v zaodrju in ko so kamere ugasnjene. In izvedelo se je, da situacija tam zadaj ni rožnata, ampak bolj usrana. V zadnjem mesecu se je javilo skoraj štirideset sedanjih in bivših zaposlenih pri produkciji oddaje Ellen. Obtožbe pa vse od nadlegovanja, rasizma, seksizma in drugih izmov.

Primeri obtožb

Nekaj zaposlenih je povedalo, da so bili odpuščeni zaradi prostih dni, ki so si jih vzeli. Razlog za to so bili pogrebi, družinske zadeve in obiski zdravnikov. Čeprav je glavna tarča medijev Ellen, se tu pojavi očitna težavnost branja celotnega članka, ker ljudstvo rado bere samo naslove. Tako zgrešijo bistvo, da niti ena izmed več deset obtožb ne leti direktno na Ellen DeGeneres. Ali je posebna? Seveda, katera slavna oseba pa ni. Vse obtožbe letijo na izvršne producente oddaje. »Poznam samo imena belcev, ki delajo tukaj,« naj bi rekel eden izmed njih. »Oh uau, oba imata kitke, upam, da vaju ne zamešamo,« pa naj bi komentiral drugi.

»Prvi dan oddaje sem povedala, da bo ta služba prostor sreče, da nihče ne bo povzdigoval glasu in da bodo vsi obravnavani spoštljivo. Nekaj se je očitno spremenilo in razočarana sem, da se je. Za to mi je žal. Vsi, ki me poznajo, vedo, da je to v nasprotju z mojimi prepričanji in upi za oddajo,« je v odzivu za javnost povedala Ellen.

Pojavljajo pa se govorice iz druge roke, da naj bi bila do »svojih« zaposlenih žaljiva tudi Ellen. A ker ji za zdaj tega še ni nihče dokazal, bo varna v svojem sedežu. Vsaj za zdaj. Verjetno pa ji tudi ob odpustitvi ne bi bilo hudega, saj Forbes poroča, da ima v svojem žepu preko 300 milijonov dolarjev. Veliko tega denarja je dobila prav zaradi svoje oddaje, saj letno z njo zasluži kar 50 milijonov dolarjev.

Vsekakor pa bi bil tudi za studio Warner Bros to velik udarec, saj je oddaja eden izmed paradnih konjev. Letno jim prinese kar 35 milijonov čistega dobička. Poleg tega pa oddaja zaposluje več sto ljudi. Očitno je tako imenovana kensl kultura prišla tako daleč, da bo ena izmed najbolj radodarnih oseb v svetu šovbiznisa mogoče ostala brez oddaje.

Vpliv ukinitve oddaje na Slovenijo

Prišli smo do pomembnega vprašanja. Kako bo možna ukinitev serije vplivala na Slovenijo? Odgovor je lahko preprost in to je, nikakor. Lahko pa stvar malo zapletemo in ponudimo naslednjo možnost.

Čas za zgodbico

Mlad par, ki je skupaj že osem let, se je ravno preselil v skupno stanovanjce, ki si ga komaj privošči. Ker pa brez TV-ja ne gre, imata naročnino za najboljši paket pri določenem ponudniku. Vsak dan okoli štirih prideta domov iz služb in po kosilu si skupaj ogledata novo epizode oddaje Ellen. To je njuna rutina, njun skupni čas v prezaposlenih dnevih. Nekega dne pa se oddaja ukine in se neha predvajati. Službo podaljšata, ker se jima ne mudi domov pred TV. Kosilo jesta posebej v ločenih restavracijah, ki so jima bližje službi. Domov hodita pozno zvečer, ko eden zaspi na kavču, drugi pa v postelji. Nista več skupaj in skupnega časa tako rekoč več ni. Ta nekoč ljubi par, ki se je ob Ellen smejal, držeč se za roke, zdaj razpada.

Vidiš? Tako nesmiselno, kot je bila ta zgodbica, je slovensko ukvarjanje z ameriško oddajo, ki nikakor ne pripomore slovenski kulturi. Kvečjemu jo manjša, saj tako ni povpraševanja po slovenskih pogovornih oddajah. Slovenski mediji naj pustijo Ellen pri miru, ker se na nas sploh ne navezuje.

Čakaj malo. Sem se slučajno ujel v svojo zanko in komentiral dogajanje o ameriški seriji, ki name nima vpliva? Da. Ampak jaz lahko, ker sem pripomogel k slovenskim pogovornim oddajam, ker sem kot majhen gledal Tistega lepega popoldneva z Ladom Bizovičarjem in Anjo Križnik Tomažin.

Bodi prijazen do drugih!

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKratka zgodba: Dolina lakote
Naslednji članekZemlja je med pandemijo postala tišja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.