Vse, česar nisi vedel o dnevu zahvalnosti

brown round food on white ceramic plate
Foto: Jed Owen iz Unsplash

Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day) je eden najbolj priljubljenih praznikov v Združenih državah Amerike in tudi drugod po svetu, ki pa se ni razširil v Evropo. K nam se širi le ideja nakupovanja na črni petek, ko nas v trgovine vabijo visoki popusti.

Kdaj praznujejo dan zahvalnosti?

Datum praznovanje dneva zahvalnosti se je v zgodovini Združenih držav Amerike nekajkrat spremenil. Zadnjo spremembo je določil ameriški kongres leta 1941, ko je praznik prestavil na zadnji četrtek v novembru. Dan zahvalnosti je v ZDA državni praznik in dela prost dan ter, kot omenjeno, nima stalnega datuma. Letos ga praznujejo 24. novembra.

Poleg Američanov dan zahvalnosti praznujejo tudi drugod po svetu. V Liberiji, Portoriku in na Norfolških otokih ga prav tako praznujejo zadnji četrtek v novembru, v Kanadi pa drugi ponedeljek v oktobru. Kanadčani so letos praznovali 10. oktobra.

Kako je nastal dan zahvalnosti?

Ameriška tradicija zahvalnega dne sega v leto 1621, ko so evropski priseljenci po uspešni žetvi povabili ameriške staroselce na pojedino. Ti so jim leto prej pomagali prebroditi težko zimo, jim dali hrano v času primanjkovanja ter jih učili kmetovanja in lova. Naučili so jih gojiti koruzo, fižol in buče ter loviti ribe.

thanksgiving dinner, dinner, sarde after dinner
Foto: ArbazKhanYousufzai iz Pixabay

Tradicionalna zahvalna večerja

Osrednji del praznika je tradicionalna zahvalna večerja. Tipična jed, ki na mizi ne sme manjkati, je pečen puran s prilogo sladkega krompirja, brusnične omake in koruznega kruha. Za sladico običajno postrežejo bučno pito.

Zakaj prav puran?

Na vprašanje, zakaj je osrednja jed zahvalne večerje prav pečen puran, nimamo točnega odgovora. Nekaj pisem iz tistega časa navaja, da so se priseljenci skupaj z staroselci pred večerjo odpravili na lov za purani. Vseeno pa iz različnih virov ne moremo z gotovostjo trditi, da so na jedilniku zares imeli pečenega purana.

Pomilostitev puranov

Joe Biden s puranom, ki ga bo pomilostil.
Foto: Win McNamee/Getty Images on Biden pardons Thanksgiving turkeys: ‘No ballot stuffing, no fowl play’

Američani ob dnevu zahvalnosti pojejo več kot 40 milijonov puranov. Ob tem se je pojavila tudi tradicija pomilostitve puranov. Tradicionalno so v Beli hiši vsako leto predstavili izbranega purana, občasno pa se je kakšen predsednik odločil, da ga bo pomilostil in mu prizanesel, torej ga ne pojedel. Uradne pomilostitve puranov je začel izvajati predsednik George Bush mlajši leta 1989. Tudi letos je ameriški predsednik, Joe Biden, pomilostil dva purana, imenovana Chocolate (čokolada) in Chip (čokoladni košček).

Po večerji sledi nakupovanje

Praznik označuje tudi začetek praznične nakupovalne sezone, ki se nadaljuje vse do božično-novoletnih praznikov. Dnevu zahvalnosti sledi tako imenovani črni petek (Black Friday), dan, na katerega trgovine znižajo svoje izdelke. Popusti so ta dan ogromni in ljudje si lahko privoščijo izdelke, ki si jih sicer nebi. V Združenih državah pred trgovinami pogosto prihaja do prerivanja in prepirov. Pri nekaterih trgovcih črnem petku sledi še kiber ponedeljek (Cyber Monday) ali celo kiber teden (Cyber Week).

Black Friday Brawls: Nothing gets between customers and a deal!

Parade in praznovanja

Dan zahvalnosti zaznamujejo velike parade in praznovanja. Največja parada poteka v New Yorku, organizira jo trgovska hiša Macy’s. Na njej sodeluje okoli 4000 udeležencev, v živo si jo ogleda 3,5 milijona gledalcev, več deset milijonov pa po televiziji.

New York Thanksgiving Day Parade NYC 4k HDR

Prejšnji članekZnanstevnikom je uspelo proizvesti gorečo plazmo
Naslednji članekTadej Maver Guštin: Velik potencial slovenskega motociklizma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.