Vse več je poškodb zaradi e-skirojev

Young woman suffering from knee pain after e-scooter riding accident on a city street
Foto: Jun iz iStock

V zadnjem času so vse bolj priljubljeni električni skuterji, imenovani e-skuterji. Glede na nov povzetek raziskave, ki je bil predstavljen na nacionalni konferenci in razstavi Ameriške akademije za pediatrijo leta 2022, so poškodbe e-skirojev vse pogostejše in vse hujše.

Vse več bolnišničnih oskrb zaradi e-skirojev

Avtorji povzetka z naslovom Nacionalni trendi poškodb pediatričnih e-skuterjev so med letoma 2011 in 2020 ugotovili na stotine poškodb e-skirojev. Stopnja sprejema pacientov v bolnišnico se je povečala z manj kot ena od vsakih 20 poškodb z e-skirojem leta 2011 na ena od vsakih osem, ki je leta 2020 zahtevala sprejem v bolnišnico za oskrbo.

»Število letnih poškodb z e-skiroji se je od leta 2011 do leta 2020 povečalo, verjetno deloma zaradi vse večje priljubljenosti aplikacij za souporabo e-skuterjev,« je povedal glavni avtor raziskave Harrison Hayward, dr. medicine, član urgentne medicine v otroški nacionalni bolnišnici v ZDA. »Naša študija je opredelila spekter poškodb, ki se pojavljajo pri otrocih, kar zdravnikom na urgenci pomaga pri pripravi na oskrbo otrok, staršem in družinam pa pri boljšem izvajanju varnosti.«

Raziskovalci so pregledali nacionalno zbirko podatkov o poškodbah otrok z e-skiroji, ki so jih v letih 2011-2020 obravnavali na urgentnih oddelkih več kot 100 bolnišnic v ZDA, da bi ugotovili, kakšne vrste poškodb so utrpeli otroci in ali obstajajo kakšni trendi. Več kot deset odstotkov vseh pacientov je imelo poškodbo glave, vključno s pretresom možganov, zlomi lobanje in notranjimi krvavitvami. Najpogostejše poškodbe so bili zlomi rok (27 odstotkov), sledile so manjše odrgnine (22 odstotkov) in raztrganine, ki so potrebovale šivanje (17 odstotkov). Povprečna starost poškodovanih je bila 11,1 leta, 59 odstotkov bolnikov je bilo moškega spola. Število sprejemov v bolnišnico se je povečalo s 4,2 odstotka leta 2011 na 12,9 odstotka leta 2020.

Electric scooter accident - girl suffering of pain after knee injury in city park
Vse več poškodb zaradi e-skirojev.
Foto: Jun iz iStock

Čelade so zelo priporočljive

»Starši, katerih otroci vozijo e-skiroje, morajo vedeti, kako najbolje poskrbeti za varnost. V ta namen so čelade nujne, saj je bilo več kot 10 odstotkov prijavljenih primerov poškodb glave,« je dejal dr. Hayward. »Otroci morajo med vožnjo z e-skirojem vsekakor nositi čelade. Raziskave so na splošno pokazale, da čelade rešujejo življenja kolesarjev, podobno pa bi morali razmišljati tudi o e-skirojih.«

Young businesswoman wearing cycling helmet riding push scooter on footpath
Zelo je priporočljivo, da uporabljaš čelado.
Foto: Youngoldman iz iStock

Kaj pa v Sloveniji?

Agencija za varnost prometa (AVP) je aprila letos objavila, da je število obravnavanih pri padcu s skirojem in e-skirojem iz 96 v letu 2013 naraslo na 565 v letu 2021. V lanskem letu je tako kar 56 odstotkov vpletenih imelo poškodbo glave.

tabela poškodb skiro

VIRScienceDaily
Prejšnji članekNajbolj zelene države za potovanje
Naslednji članekKaj pa ti najraje počneš s svojim telefonom?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.