Zadal sem si novoletne zaobljube: kako jih uresničiti?

Novo leto, nove zaobljube. Najlažji del je mimo – torej postavljanje zaobljub. Težji del pa še prihaja. Vsakdo ima namreč določene želje in cilje, ne ve pa točno, kako bi to dosegel. Kaj torej lahko narediš, da boš letos (za razliko od prejšnjih let) svoje zaobljube dejansko spoštoval in uresničil?

So tvoje zaobljube realistične?

Najprej se vprašaj – so tvoje zaobljube dosegljive? Prej ali slej bo treba namreč resnici pogledati v obraz: shujšati 20 kilogramov v enem tednu pač ni realistično, prav tako boš težko pretekel maraton, če nisi nikoli do zdaj treniral. Pri postavljanju zaobljub je najpomembneje, da so dosegljive in realistične, saj tako ne boš izgubil motivacije in iskal nepotrebnih izgovorov, zakaj novoletne zaobljube nisi uresničil in zakaj si projekt opustil. Preden se torej lotiš uresničevanja zaobljub, jih preglej in pomisli: so moji cilji dosegljivi? Če je odgovor ne, prilagodi cilj svojim sposobnostim. Pa ne pozabi, vsakdo kdaj rabi brco v rit in če ti je cilj vsaj malo predstavlja izziv, bo toliko bolj zanimivo spremljati napredek, ki ga boš skozi leto dosegel. ?

Zapiši svoje zaobljube!

Svoje zaobljube nujno zapiši v zvezek ali na papir in jih postavi na vidno mesto. Tako ne boš pozabil nanje, kar se rado zgodi že takoj februarja. Pa še dodatno motivacijo ti bo predstavljalo, če boš vsak dan zjutraj pogledal na listo in pred seboj jasno videl cilj.

zvezek in bonsaj

Kaj pa motivacija?

Če si si zadal prehud izziv in neuresničljive zaobljube, se da hitro zgoditi, da ti bo zmanjkalo motivacije. Zato je pomembno, da se zavedaš, zakaj si si določeno zaobljubo zadal. Naj tvoja motivacija izvira čim bolj iz notranjosti, saj boš tako še bolj motiviran, da cilj dosežeš.

work harder napis

Zdaj pa akcija!

Zaobljube so, zdaj ti manjka samo še game plan. Brez načrta namreč ni nikoli nič. Usedi se in pomisli, kako boš uresničil svoje zaobljube. Si želiš preživeti manj časa na telefonu? Odloči se, da vsak dan pol ure pred spanjem in pol ure zjutraj odložiš telefon in ga ne tikaš. Če si se odločil, da boš jeseni šel na ljubljanski maraton, si naredi načrt treningov po tednih. Ne zadostuje samo, da rečeš, da boš nekajkrat na teden tekel – naredi si jasen urnik treningov, saj le tako boš točno vedel, kaj moraš storiti in kdaj. Zdaj pa te čaka še najlažja naloga: plan, ki si si ga zastavil, upoštevaj.

moški, ki teče po skalah

Zaobljubo sem že prekršil! Kaj pa zdaj?

Zaobljube so v bistvu samo odločitve, ki jih sprejmemo. So naše želje po izboljšanju svojega počutja, zdravja, navad … Za sprejemanje takšne odločitve ne rabiš 1. januarja, zato se ne sekiraj, če si kakšno zaobljubo že prelomil. Važno je, da začneš vedno znova in ustrajaš. Ko boš imel pred seboj jasen cilj, se boš tudi zaobljube lažje držal.

Prejšnji članekAli v vesolju sneži?
Naslednji članekNaj bo prvi »pravi« januarski vikend samo vaš!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.