Zakaj Japonci živijo dlje?

Si vedel, da so Japonci eden izmed narodov, ki dosežejo najvišjo povprečno starost? Toda kaj je njihova skrivnost do večnega življenja?

Ribe

Ne govorijo zastonj, da so ribe zdrave in da bi morale biti na meniju vsaj enkrat tedensko. V zahodnih državah pojemo preveč rdečega mesa, kar privede do kapi in srčnih bolezni. Japonci namesto mesa jejo ribe in to se jim očitno izplača.

Mleko

Večina Japoncev ima laktozno intoleranco, a tudi tisti, ki je nimajo, ne konzumirajo toliko mlečnih izdelkov, kot jih pri nas. Mlečni izdelki naj bi bili tihi ubijalec in tudi temu se Japonci spretno izogibajo.

Alge

Alge so zelo zdrave in prečiščujejo telo. In tudi teh Japonci pojejo ogromno, včasih kar namesto solate.

Japonski udon noodli.
Tipična japonska hrana.

Riž in soja

Očitno so dieta in prehranjevalne navade ključ do dolgega življenja. Kajti Japonci pojejo ogromno riža, ki je zelo zdrav. Poleg tega pa pojejo tudi ogromno zelenjave in soje. Čeprav pravijo, da soja ni zelo zdrava, Japonci dokazujejo drugače, saj prav zaradi soje živijo toliko dlje.

suši

Aktivnost

V zahodni kulturi smo vajeni, da ima vsaka družina vsaj en avto, nekatere pa celo po tri. Japonci zaradi pomanjkanja prostora avtov sploh nimajo in se v službo vozijo z vlakom, hodijo ali kolesarijo. In zato nasploh živijo daljše življenje, saj se več gibljejo in več stojijo. Dokazano je, da ljudje, ki več časa stojijo, živijo dlje.

Veliko ljudi, ki prečka cesto v mestu
Na Japonskem veliko ljudi hodi v službo peš.

Čistoča

Japonci so zelo obsedeni s pravili in čistočo. In to se jim pri podaljševanju življenjske dobe očitno obrestuje, saj imajo zato manj bolezni in nasploh manj bakterij.

Prejšnji članekIntervjuji s študenti: Martin iz IAM-a
Naslednji članekTop čevlji za zimo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.