Zakaj maske delujejo bolje, kot si misliš

Na družbenih omrežij te dni lahko preberemo veliko negativnih komentarjev glede nošenja mask. A z matematičnega vidika gledano, velja, da če posamezna maska omogoči le 50 % večjo varnost pred virusom, smo za 50 % varni, če maske nosimo vsi.

Vendar maske tako ne delujejo. Če vsi nosimo 50 % učinkovite maske, se prenos virusa zmanjša za 75 %. Maske ščitijo tako uporabnika, kot druge mimoidoče. Torej, pri pogovoru med dvema, prva maska prepreči prenos bolezni za 50 %, druga pa to številko prepolovi. Maske so po tem zgledu učinkovite za 75 %.

Ampak mask ne nosijo vsi. Obstajajo štiri možni scenariji. Če nobena oseba ne nosi maske, je 0 % zaščita. Če ima masko le nalezljiva oseba, je maska učinkovita za 50 %. Pri tretjem scenariju masko nosi le dovzetna oseba in spet je zaščita 50 %. Zadnji možni scenarij, ki je opisan že v drugem odstavku, torej, če maske nosimo vsi, pomeni 75 % učinkovitost.

Analiza

Če le polovica ljudi nosi maske, bo ¾ vseh interakcij med ljudmi z maskami. Po končani analizi velja, da se lahko zaščitimo za 75 %, tudi če nosimo masko, ki nudi zgolj 50 % zaščito.

VIRminutephysics, YouTube
Prejšnji članek☑️ KVIZ: Kateri avtomobil boš vozil, ko boš velik?
Naslednji članekHuawei MateBook X Pro: prenosnik, usmerjen v prihodnost!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.