Zloglasni Klub 27

Letos bo minilo že 11 let od smrti talentirane britanske pevke in tekstopiske Amy Winehouse, ki je umrla leta 2011 zaradi domnevne zastrupitve z alkoholom. Svet je zapustila pri svojih sedemindvajsetih letih in s tem postala ena izmed zadnjih predstavnikov Kluba 27, v katerem so združeni slavni glasbeniki, ki so umrli stari 27 let. Večina jih je preminila zaradi zlorabe alkohola ali drog. Klub je nastal v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, potem ko so med letoma 1969 in 1971 umrli Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison in Brian Jones.

Klub 27 že od nekdaj buri domišljijo. Gre res za prekleto leto? Ko so umrli omenjeni štirje velikani glasbe, je to nesrečno naključje, da so vsi umrli stari 27 let, sprožilo številna ugibanja.

Brian Jones

Brian Jones je še pred ustanovitvijo Stonesov veljal za »porednega fanta«, ki naj bi imel že pri 20 letih kopico nezakonskih otrok. Skupino The Rolling Stones je ustanovil leta 1962 (navdih za ime je našel v pesmi ameriškega bluzovskega glasbenika M. Watersa Rollin’ Stone). Brian je v tistem času veljal za najbolj »perfektnega britanskega rokerja«, hedonizem je utelešal še veliko bolje od Jaggerja ali Richardsa. Primat najbolj vpadljivega člana sta mu predvsem z ustvarjanjem svoje avtorske glasbe v navezi Jagger/Richards kmalu prevzela »The Glimmer Twinsa«.

Le nekaj mesecev pred smrtjo se je leta 1969 umaknil v svojo podeželsko vilo. 3. julija so ga našli mrtvega na tleh bazena, smrt pa je obveljala za nesrečo, katere glavni vzrok naj bi bila omamljenost. Današnji raziskovalci Brianovega življenja, tako kot njegova hči Barbara Anna Marion, so ogorčeni nad delom takratne policije, njegova smrt pa je bila najverjetneje posledica razgretega spora z gradbenim delavcem Frankom Thorogoodom, ki ga je Jones najel za ureditev poslopja.

The Rolling Stones - You Can’t Always Get What You Want (Official Video) [4K]

Jimi Hendrix

Kitarski bog Jimi Hendrix se je Jonesu ob smrti poklonil s skladbo, sam pa tako kot ustanovitelj Stonesov umrl leto kasneje v sumljivih okoliščinah. Predoziral naj bi se z uspavalnimi tabletami, ki jih je poplaknil z velikimi količinami vina. Posledično se je zadušil v spanju.

The Jimi Hendrix Experience - All Along The Watchtower (Official Audio)

Janis Joplin

Otožna Jane, kraljica belega bluesa, je umrla 4. oktobra 1970 v Landmark Motor hotelu v Hollywoodu zaradi predoziranja s heroinom v povezavi z morfijem in alkoholom. Pevka se je pred tem že enkrat skorajda smrtno predozirala.

Janis Joplin - Me And Bobby McGee (Audio)

Jim Morisson

Opojne substance so leto kasneje pokopale tudi slavnega kralja kuščarjev Jima Morrisona. Pevec skupine The Doors in velik ljubitelj opojnih substanc in alkohola je umrl v Parizu 3. julija 1971, ko so ga našli mrtvega v kadi. Uradni razlog smrti je bila odpoved srca, zato ni bilo obdukcije. Anekdota pravi, da naj bi Jim našel zalogo heroina svoje punce Pamele Courson, ga »posnifal«, ker je mislil, da je kokain, nato pa utrpel srčni napad. Pamela je namesto, da bi poklicala policijo ali reševalce, raje malce legla in zaspala. Ironično je, da je tri leta kasneje zaradi heroina umrla tudi sama, stara, verjeli ali ne, 27 let.

The Doors - Light My Fire

Kurt Cobain

Frontman grunge zasedbe Nirvana je s heroinom »zdravil« svoje želodčne težave. Ko je skupina zaslovela in se je spečal s Courtney Love, se je njegova odvisnost še poslabšala. Na koncu, ko je odigral še zadnji (celoten) koncert v Ljubljani, se je odločil, da je dovolj. 5. aprila 1994 je zmešal heroin z valijem in si s puško pognal kroglo v glavo.

Nirvana - Hala Tivoli, Ljubljana, Slovenia 1994 (PRO #2)

Leta 2018 so v umetniški galeriji ONO v Bologni odprli tudi razstavo fotografij o nesrečnem Klubu 27.

Prejšnji članek»Za njih je glasba prihodnost, za nas priložnost, da pomagamo otrokom iz Ukrajine.«
Naslednji članekLokostrelstvo je bilo ključnega pomena za preživetje zgodnjega človeštva

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.