5 najbolj iskanih kostumov za noč čarovnic

Bliža se 31. oktober in z njim tista posebna noč v letu, ki jo praznujemo kot noč čarovnic. Navadno na zadnji oktobrski dan rezljamo buče, ki jih zvečer osvetlimo s svečami, ter se preoblačimo v kostume. Obe navadi, tako preoblačenje kot »prižiganje« buč, izvirata iz starodavnega keltskega verovanja. Stari Kelti so namreč 1. novembra slavili začetek novega leta, za večer pred tem pa je pri njih veljalo, da je to večer, ko mrtvi vstajajo iz svojih grobov in obiskujejo nekdanje domove. Da bi se izognili strah vzbujajočemu srečanju z mrtveci, so se ljudje skrivali za maskami ter ustvarjali močan hrup. Osvetljene buče pa so dobrim duhovom kazale pot do hiše, slabe pa odganjale od praga.

No, danes se na noč čarovnic ne preoblačimo zato, da bi s pomočjo grozljivih kostumov pregnali zlonamerne duhove pokojnih, ampak predvsem zato, da vsaj en dan v letu za nekaj uric v preobleki postanemo nekdo drug in se v čevljih fiktivnega karakterja sproščeno zabavamo. Čeprav bo letos praznovanje noči čarovnic zagotovo za vse nas nekoliko drugačno od običajnega, to nikakor ne pomeni, da ga moramo izpustiti. Ravno nasprotno – morda v teh težavnih dneh vsi še toliko bolj potrebujemo nekaj uric brezskrbnega pobega iz realnosti v družbi najbližjih. Zato izberite kostum zase in partnerja, oblecite otroke in si priredite nepozaben družinski večer. Če pa vam slučajno zmanjka idej, smo preverili, katerih je pet najbolj iskanih kostumov za odrasle in otroke ta hip v zibelki sodobnega načina praznovanja noči čarovnic, ZDA.

Med deklicami je najbolj priljubljen kostum princeske

Izkazalo se je, da je med otroci letos daleč najbolj iskan kostum princeske. Za starše je to dobra novica, saj lahko svoje deklice spremenite v princeske na tisoč en način. In, če bo največ deklic letos princesk, bo največ dečkov oblečenih v Spidermana. Oboji pa se bodo šemili v superheroje, ki zavzemajo tretje mesto na lestvici najbolj iskanih otroških kostumov. Zahvaljujoč nedavnemu trendu na družbenem omrežju TikTok so se letos po vsem spletu namnožile fotografije duhov. In tudi letošnja noč čarovnic ne bo minila brez njih, pravijo naši najmlajši. Na lestvici pa še naprej – tokrat na petem mestu – ostaja Batman. Zdi se, da otroški sen o preganjanju negativcev, sedeč za volanom Batmobila, ostaja večen.

Odrasli letos stavimo na čarovnice

Odrasli bomo letos najpogosteje našemljeni v čarovnice. Gre za preobleko, ki jo lahko »spravite skupaj« v zadnjem hipu, če pa imate čas za priprave, jo zlahka spremenite v pravo pravcato malo umetnino. Za začetek bosta zadostovala metla in špičast klobuk. Na drugem mestu na lestvici najbolj iskanih kostumov med odraslimi ta hip kraljujejo vampirji. Ti krvosesi že vse od popularizacije romana Drakula dalje burijo človeško domišljijo. Izkazalo se je tudi, da mačke niso priljubljen motiv samo na družbenih omrežjih – tretja najbolj zaželena preobleka med odraslimi je namreč ravno kostum mačke. Četrto mesto na lestvici, podobno kot pri otrocih, tudi pri odraslih zaseda Batman. In tako kot otroci, se bomo tudi odrasli letos šemili v duhove. Je pa res, da slednje pri odraslih najverjetneje ni toliko posledica sledenju trendom na TikToku, ampak izhaja iz tradicije, ki noč čarovnic že od nekdaj povezuje z duhovi umrlih. Pa tudi, roko na srce, kostum duha je resnično enostavno izdelati.

Ne glede na to, v kaj boste preoblečeni, verjamemo, da si boste z malo domišljije – ena od neštetih možnosti je pripovedovanje strašljivih pripovedk v odsevu sveč – letošnjo noč čarovnic spremenili v čaroben družinski večer. Ki ga otroci lahko zaključijo s pomirjajočo skodelico vroče čokolade, odrasli pa z brbončice razvajajočim kozarcem rubinasto rdečega Modrega pinoja iz Vinske kleti Zlati grič.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.