Ali je potrebno plačati za zagovor diplome, če ne narediš vseh izpitov?

Graduation hat and diploma on table
Foto: seb_ra iz iStock

Spoštovani!

Za mano je naporno študijsko leto, polno vzponov predvsem pa padcev. Letos bi mogla zaključiti 3.letnik dodiplomskega študija. Vendar mi ne bo zneslo, diplomo imam napisano, ampak kaj, ko me do tja ločijo še 3 izpiti, ki jih nikakor ne morem in ne morem opraviti. Na spletni strani univerze v Ljubljani sem zasledila, da je potem v takšnem primeru potrebno plačati vsa opravljanja izpitov, kar sem pričakovala, ampak me je šokiralo, koliko je potrebno plačati za zagovor diplome…slabih 700€. Absolventa ne morem koristiti, ker sem bonus že izkoristila (prepis). Ali obstaja kakršna koli možnost, da se temu plačilu diplome izognem?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav

 

Pozdravljena,

v opisani situaciji je potrebno izpostaviti 128. člen Statuta UL, ki določa, da lahko študent, ki je pred izgubo statusa študenta opravil vse študijske obveznosti razen zaključnega dela in je imel najkasneje v šestih mesecih po izgubi statusa študenta potrjeno temo zaključnega dela, brez plačil zaključi študij, vendar najpozneje v roku dveh let od izgube statusa.

128. člen

(1) Študent, ki je izgubil status študenta (v nadaljevanju: kandidat), lahko ob plačilu opravlja študijske obveznosti še dve leti od izgube statusa, razen če se programu izteče akreditacija. Po dveh letih mora za nadaljevanje oziroma dokončanje študija vložiti prošnjo na članici.

/…/
(4) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko kandidat, ki je pred izgubo statusa študenta opravil vse študijske obveznosti razen zaključnega dela in je imel najkasneje v šestih mesecih po izgubi statusa študenta potrjeno temo zaključnega dela, brez plačil zaključi študij, vendar najpozneje v roku dveh let od izgube statusa.

Z diplomsko nalogo tako ne bi bilo nobenih dodatnih stroškov, če bi diplomirala v roku dveh let od izgube statusa, a kot izhaja iz navedenega člena, slednje velja le, če pred izgubo statusa opraviš vse ostale študijske obveznosti. V kolikor, omenjenih izpitov ne boš opravila, bo torej za zagovor žal vseeno potrebno plačati – na tem mestu naj opozorim, da se je obveznosti plačila zagovora in vseh ostalih podrobnostih, vedno potrebno pozanimati tudi neposredno na izbrani fakulteti!

Za konec naj omenim še, da Statut UL v 126. členu določa, da se lahko status študenta (za največ 1 leto) podaljša v primeru upravičljivih razlogov, kot so materinstvo, dalj časa trajajoča bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine ipd.

126.člen
V primerih, ko zakon tako določa, se lahko študentu, ki ni opravil obveznosti za vpis v višji letnik, iz upravičenih razlogov status študenta tudi podaljša za eno študijsko leto, če so izpolnjeni pogoji, ki jih določata zakon in ta statut. Pravica se začne uveljavljati v naslednjem študijskem letu po upravičenem razlogu.
O podaljšanju statusa iz upravičenih razlogov, kot so npr.: daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, starševstvo in status študenta s posebnimi potrebami, odloča komisija za študijske zadeve članice ali drug organ, določen s pravili članice.

/…/

V kolikor meniš, da je na tvoje opravljanje obveznosti 3. letnika vplival kateri izmed navedenih razlogov, lahko torej zaprosiš za podaljšanje statusa (ne glede na to, da si svoj “bonus” že izkoristila), se je pa o tej možnosti potrebno predhodno pozanimati tudi na referatu, kjer ti bodo znali najbolje svetovati, glede podrobnosti, kot so npr. kakšna dokazila je potrebno priložiti ipd. Če bo se bo tvoji prošnji ugodilo, bi torej preostale obveznosti lahko (brezplačno) opravila v naslednjem študijskem letu.

Lep pozdrav

Iris

info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran
Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.
Prejšnji članekZaključek projekta WEBSI Digitalni presežki Slovenije 2022
Naslednji članekNaj grem na faks ali se zaposlim?
info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran
Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.