Brezplačni magistrski študij turizma

Študenti nosijo očala za virtualno resničnost
Digitalizacija in komuniciranje predstavljata pomemben del magistrskega študijskega programa; Foto: on Fakulteta za turizem

Nadaljevanje študija turizma na magistrski ravni študentom ponuja odlično izhodišče za zanimive poklice v dinamičnem in perspektivnem sektorju turizma.

Turistična panoga je ponovno v razcvetu, še posebej Slovenija v primerjavi z drugimi državami zelo hitro okreva in se približuje rekordnem številu nočitev iz leta 2019. Zato je povpraševanje po kadrih v turizmu še posebej veliko. Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru s svojimi sodobnimi programi svoje študente izobražuje za delo v hitro spreminjajočem okolju, saj zaradi popolne prenove študijskih programov nudi še posebej sodobne vsebine.

Prenovljen sodoben magistrski program

Prenova magistrskega programa je bila predvsem prilagoditev hitrim spremembam v svetu, predvsem v turističnem gospodarstvu, ki vedno znova išče inovativne pristope. Tako imajo vsebine, kot so trajnost ter digitalizacija in komuniciranje, še večjo veljavo kot prej. Sodoben in vsebinsko bogat program Turistične destinacije in doživetja je usmerjen k poglobljenemu izobraževanju in usposabljanju razvojnega in vodilnega kadra, poudarek je na pridobivanju znanja o strateškem razvoju destinacij in oblikovanja kreativnih doživetij po meri sodobnih turistov. Poleg strateškega in analitičnega pristopa pa študij vključuje tudi prakso, veliko izbirnih predmetov, tudi v obliki učenja tujih jezikov.

Študenti v Malagi
Študenti organizirajo potovanje – od ideje do izvedbe, Malaga, Španija 2022; Foto: on Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru

Inovativni in individualni pristop

Študij je zasnovan precej inovativno ter stavi predvsem na osebni pristop in kakovostne medsebojne odnose. Načrtovan je tako, da študenti pridobijo potrebna znanja, ki se nadgrajujejo, ter da lahko svojo kreativno idejo za magistrsko nalogo razvijajo že med študijem.

Delo poteka v manjših skupinah, kar omogoča prilagodljivost in individualno mentoriranje, ki ne poteka le pri pripravi magistrske naloge, ampak tekom celotnega trajanja študija. Učenje na primerih iz prakse, sodelovanje študentov v projektih, terensko delo študentov, organizacija dogodkov, mednarodna gostovanja številnih tujih strokovnjakov so le nekatere prednosti podiplomskega študija na Fakulteti za turizem. Študij se zaključi s pripravo ter zagovorom zaključnega magistrskega dela, študenti pridobijo naziv magistrica oz. magister turizma.

Način študija

Način študija je redni in za vse tiste, ki te možnosti še niso izkoristili, brezplačen. Predavanja potekajo praviloma med tednom v popoldanskem času, kar omogoča udeležbo tudi tistim študentom, ki so že zaposleni. Študij je namenjen vsem tistim, ki so s turizmom povezani pri svojem delu, vsem študentom, ki so na prvi stopnji študirali turizem ali sorodno družboslovno področje ter vsem, ki jih navdušuje delo in raziskovanje v turizmu in z njim povezana področja. Prav interdisciplinarnost turizma omogoča, da najdemo povezavo z različnimi panogami.

Študenti na vrhu hriba
Terenske vaje so del študijskega procesa tudi na magistrski stopnji; Foto: on Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru

Zaposlitve

Predvidene zaposlitve za magistre turizma so predvsem na področju načrtovanja, vodenja in postavljanja strategij destinacij in organizacij, oblikovanja doživetij, raziskovanja in vodenja v turizmu. Magistri in magistrice Fakultete so zaposleni tako v javnem kot tudi realnem sektorju kot npr. referenti in svetovalci, organizatorji dogodkov, potovanj, doživetij, raziskovalci v turizmu, turistični informatorji, podjetniki itd.

Zakaj magistrski študij na Fakulteti za turizem UM?

Študentka na telovadnem orodju
Nika Kramžar, absolventka magistrskega študijskega programa Turistične destinacije in doživetja; Foto: on Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru

Moj odgovor je zakaj ne. Turistične destinacije in doživetja – nov magistrski študij na naši fakulteti, ti daje širok spekter in praktična znanja, ki jih lahko uporabiš na delovnem mestu kot tudi v vsakdanjem življenju (ko se odpravljaš na potovanja na primer). Tisoč in ena možnost sodelovanja na mednarodnih projektih, opravljanje prakse v najrazličnejših podjetjih po svetu, izmenjava študentov v skoraj katerikoli državi bi si zaželel, je le par dobrih stvari, ki ti jih da ta študij. Na tej fakulteti nisi številka. Profesorji te pokličejo po imenu, prepoznajo tvoj potencial in te spodbujajo k temu da ga razvijaš. Pri predavanjih se veliko sodeluje z gospodarstvom in prav tu sem spoznala svojega današnjega šefa. Sodelovanje in poučevanje s strani profesorjev, ki delajo veliko s slovenskim turizmom, ti daje prednosti pri zaposlitvi v hitrorastočih turističnih podjetjih. Prav to je tudi meni pomagalo pri prvi zaposlitvi. Nikoli ti ne bo niti najmanj žal časa, ki ga boš vložil v študij na fakulteti, ker ti bo v življenju prinesel veliko prednosti.

Nika Kramžar

Prvi prijavni rok in dodatne informacije

Informativni dan za magistrski študijski program bo letos potekal v četrtek, 25. maja ob 17. uri na sedežu fakultete v Brežicah.

Vsem tistim, ki razmišljate o vpisu na magistrski študij, vendar se vam ob tem še vedno poraja več vprašanj, na Fakulteti svetujejo, da jih kontaktirate na naslov ft@um.si ali kar pokličete na telefonsko številko 08 20 57 067. Na vsa vaša vprašanja bodo z veseljem odgovorili. Več informacij najdete tudi na spletni strani www.ft.um.si ter tudi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Rok za prijavo v prvem roku je odprt vse do 8. septembra 2023, preko spletnega portala eVŠ.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.