EMUI 10: Pet funkcij, zaradi katerih je delo z njim v absolutno veselje!

Intuicija je smešna stvar. Ste se že nekje bili in imeli občutek, da nekaj ni v redu. Po definiciji je namreč nagonska nagnjenost k določenemu dejanju ali vedenju in nima nič skupnega z razumskim odzivom na dražljaje okolice. Zato je bistvenega pomena pri zasnovi uporabniškega vmesnika pametnega telefona.

Ko smo se oddaljili od telefonov s fizičnimi tipkami in se začeli občudovati na dotike občutljive zaslone, so morali izdelovalce na novo zasnovati uporabniški vmesnik. Linearno premikanje gor in dol ali levo in desno pa sezamu možnosti ni bilo več primerno, saj možnost na zaslonu izberemo, ko nanjo »položimo« prst. Odziva pa ne sprožijo čisto vsi elementi na zaslonu, zato imajo snovalci uporabniškega vmesnika zahtevno nalogo, kako jih oblikovati, da uporabnika nezavedno vodijo do pravega. Da intuitivno ve, kako krmariti prek uporabniškega vmesnika.

Celovita zasnova vmesnika

Inženirji in oblikovalci Huaweieve ekipe zadolžene za razvoj sistema EMUI so sedem let neutrudno delali, da bi uporabnikom omogočili najboljši možno izkušnjo uporabe. Od sistema EMUI 3 s preprosto estetiko, do EMUI 9, pri katerem je bila inspiracija narava, je bilo vedno v ospredju želja po intuitivni izkušnji. Da bi predstavili različne elemente uporabniškega vmesnika na način, ki spodbuja čitljivost, so za sistem EMUI 10 izbrali revijalno postavitev. V skladu z njo je območje z naslovi večje, med mrežno razporejeni grafični elementi in besedila, pa je več belih presledkov, kar zagotavlja udobnejšo uporabniško izkušnjo.

Uporabili pa so tudi barvno shemo, imenovano po italijanskem slikarju Giorgiju Morandiju. Elegantna tema v pastelnih (manj nasičenih) barvah zagotavlja boljši kontrast med elementi uporabniškega vmesnika, kar je mogoče opaziti v aplikacijah Stiki, Beležnica in Nasveti.

Poleg oblikovanih prilagoditev uporabniškega vmesnika je Huawei naredil še nekaj prilagoditev, da bi izboljšal intuitivnost uporabniškega vmesnika. Oglejmo si jih.

Obvestila

Obvestila v EMUI 10V spustnem zaslonu z obvestili v sistemu EMUI 9 jih izbrišete, tako da jih povlečete levo ali desno navidezno preko roba telefona. Zaradi tega je delo z njimi preprostejše, žal pa so bile pogostejše tudi napake. Pomembno obvestilo je namreč enako preprosto izbrisati kot katero koli drugo. Zato so v EMUI 10 vključili varovalo. Uporabnik obvestilo, ki ga želi izbrati, najprej povleče v levo, nato pa se mora dotakniti še ikone koša za smeti, ki se prikaže desno v izpraznjenem delu. Uporabnik ima zato čas, da še enkrat premisli, hkrati pa je mehanizem v skladu s preostalimi elementi sistema, kar vpliva na intuitivno izkušnjo uporabe.

Prenovljene ikone

Prenovljene ikone v EMUI 10

EMUI 10 prinaša prenovljeno oblikovno zasnovo ikon, ki so čistejše in na oko bolj elegantne, hkrati pa je v nekaterih aplikacijah uveljavljena ikona puščice, namesto treh vzporednih črt. Primer sta E-Pošta in Koledar. Vzemimo primer prve. Poleg tega, da je »Prejeto« izpisano z večjo pisavo, kar je v skladu z revijalno postavitvijo, je desno majhna ikona puščice. Privzeto kaže navzdol, zato podzavestno menimo, da obstaja skrit meni. In res, ko se puščice dotaknemo, se obrne navzgor, odpre pa se meni s podmapami in drugimi možnostmi pošte. Sprememba je sicer z uporabniškega vidika majhna, z oblikovnega pa predstavlja veliko. Odstranitev večje ikone s tremi črtami namreč sprosti dragocen prostor, koristne informacije hitreje opazite, obenem pa je vmesnik dosleden in intuitiven.

Fotografska aplikacija

Fotografska aplikacija v EMUI 10Poleg osveženih grafičnih elementov, ki so bolj odzivni, so na voljo tudi zvočni učinki, ki spominjajo na delovanje filmskih kamer. Kot vedno, pa so spremembe zasnovane s ciljem izboljšati uporabniško izkušnjo. V primerjavi s prejšnjo različico aplikacije so združene ikone in drsnik za povečavo v en sam integriran. Uporabljena je tudi večja pisava, da je uporaba jasnejša in razumljivejša. Tudi druge spremembe so narejene, da brez razmišljanja veste, katere ikone ali gumba se morate dotakniti, da izvedete nameravano.

Nastavitve in bližnjice

Nastavitve in bližnjice v EMUI 10Z leti se je pametni telefon razvil v vsestransko orodje, ki ga uporabljate še za vse kaj drugega, kot le za telefonske pogovore, na kar sugerira beseda »telefon«. Nikakor pa ni nujno, da vse »funkcije« uporabljate ves čas. Izkaže se zmogljivost »hitrih nastavitev«. Pojavijo se, ko s prstom potegnete preko zgornjega robu telefona navzdol. V EMUI 9 so hitre nastavitve zasedle zgornjo polovico zaslona, kar pa je otežilo njihovo dosegljivost med enoročno uporabo na večji napravi ali pa pri uporabnikih z manjšimi dlanmi. Zato EMUI 10 meni s hitrimi nastavitvami prikaže nekoliko nižje, lahko pa ga tudi povečate na cel zaslon. Majhna sprememba, ki pa ima lahko velik vpliv. Sicer pa so prenovljene tudi klasične nastavitve, da je iskanje po njih preprostejše.

Univerzalni temni način

Univerzalni temni način v EMUI 10

Temni način je že nekaj časa zaželena možnost uporabniškega vmesnika, saj če je izveden dobro, lahko izboljša udobje uporabe. V Huaweievem laboratoriju so zato izvedli več preizkusov učinkovitosti branja pod različnimi svetlobnimi razmerami, da bi našli najboljše območje barvnega kontrasta za besedila in ikone. Na podlagi rezultatov preizkusa so raziskovalci dosegli, da sistem EMUI 10 doseže optimalni kontrast med besedilom in temnim ozadjem. Svetilnosti in nasičenosti neke barve namreč dojemamo različno, če je ozadje svetlo ali temno. Prav tako pa so optimizirali barvno shemo za besedila in ikone, da bi zagotovilo doslednost, pa tudi vrhunsko čitljivost tako v temnem kot tudi svetlem načinu.

To je le manjši del izboljšav, ki jih je Huaewei uvedel v sistemu EMUI 10, da bi zagotovil boljši, doslednejšo in kar je daleč najbolj pomembno, bolj intuitivno izkušnjo uporabe pametnih telefonov. Posodobitev naprav poteka preko aplikacije HiCare, na voljo pa je oziroma bo v prihodnjih mesecih odvisno od modela pametnega telefona.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.