Fotograf Tibor Golob svetuje: 5 trikov za popoln selfi

lfi velja za portret 21. stoletja. Je družbeni fenomen in nov način izražanja. Fotografija, ki jo na videz lahko vsak naredi brez truda in ki privablja ogromno število všečkov na družbenih omrežjih. Vendar ni tako preprosto, ko se morda zdi. Dober selfi, tako kot vsaka fotografija, zahteva kar nekaj pozornosti in znanja. Zato smo za nasvete povprašali kar najboljšega na tem področju, modnega fotografa Tiborja Goloba.

Tibor se s fotografijo ukvarja že več kot 10 let in kot pravi, se je vseh veščin naučil sam iz strasti. Najprej je bila fotografija le njegov konjiček, a že po nekaj uspešnih fotošutingih je stopil na pot profesionalca. Začel je dobivati klice slovenskih znanih osebnosti, ki so želele pozirati pred njegovim objektivom, kmalu pa se mu je pot odprla tudi v tujino. Tako je do danes dokumentiral že veliko svetovno znanih obrazov in s fotografijo prepotoval cel svet. Od Los Angelesa do Dubaja, Jordanije in Egipta.

Poleg profesionalne fotografske opreme ga na vsakem koraku spremlja tudi pametni telefon, za katerega pravi, da mora imeti dobro kamero: »Telefon mi omogoča, da lahko ujamem super trenutek kjerkoli sem, saj ga imam vedno v žepu. Zato mora imeti kakovostno kamero. To sem že pred leti našel pri Huaweievih telefonih in vesel sem, da so bili odprti za skupno pot. Z njim zdaj sodelujem že dolgo in vsakič znova sem navdušen nad zmogljivostmi njihovih žepnih napravic. Prav zdaj sem dobil njihov najnovejši telefon Huawei nova 9, ki me je navdušil tudi s svojim prečudovitim dizajnom.«

Ker je Tibor tudi velik navdušenec nad selfi fotografijo, je z nami delil nekaj hitrih trikov in nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste na družbenih omrežjih še bolj navduševali.

  1. Poiščite kot, ki vam najbolj ustreza

Prva pomembna stvar je zagotovo kompozicija fotografije oziroma selfija. Enostavno poiščite pravi kot pod katerim ste si najbolj všeč. Telefon lahko nagnete nekoliko navzgor, navzdol, levo ali desno. Pri tem pa ustrezno obračajte tudi svojo glavo. Iščete torej idealno kompozicijo nagiba telefona in pozicije glave. Mogoče najboljši so tisti selfiji, kjer imate telefon nagnjen rahlo navzdol ali skoraj poravnanega v višini obraza. Začne se torej z iskanjem kota, pri tem pa je tudi zelo pomembno, da je vaš pogled usmerjen naravnost v objektiv, ko pritisnete sprožilec. Torej ne v zaslon ali kam drugam, ampak v samo kamero saj s tem ustvarite očesni stik s sledilci.

  1. Naj bo svetloba … vendar ne preveč nje

Naslednja pomembna stvar je osvetlitev prostora oziroma okolja v katerem delate selfi. Izogibajte se močnemu viru svetlobe, na primer močni beli luči ali neposredni sončni svetlobi, saj vas bo povsem presvetlila in »prebelila«. Vendar pa bodite ob tem hkrati pozorni, da je vseeno prisotno dovolj svetlobe, saj so v nasprotnem primeru lahko fotografije zelo motne. Tudi tu igrajo pomembno vlogo koti. Poiskati morate kot, ki vas idealno osvetli, torej da vas svetloba ne osenči napačno in s tem poudari napačne značilnosti vašega obraza. Mogoče en nasvet za fotografije zunaj: najboljši čas za delanje selfijev je, ko je sonce nižje na nebu, na primer pri sončnem vzhodu in sončnem zahodu. Če pa je sonce zunaj visoko na nebu, pa morda za zajem selfija poiščite kakšno senco.

  1. Dogajanje v ozadju

Za dober selfi je vsekakor ključen tudi motiv v ozadju, čeprav se morda zdi nasprotno. Ampak selfiji v avtu niti približno niso tako atraktivni, kot selfiji na plaži, v naravi ali v središču mesta. Skratka, nekje, kjer je tudi okolica zanimiva za ogled. Mogoče razmišljajte tako. Če je ozadje vredno svoje fotografije, potem je zagotovo ustrezno tudi za selfija, če je dolgočasno in ga nikoli ne bi fotografirali, ga preskočite tudi pri selfiju. Vseeno pa bodite pozorni, da v ozadju ni preveč dogajanja, saj je potem fotografija čisto preveč zasičena. Se pa da skoraj povsod najti nekaj zanimivega. Tudi v trgovini pred polico s sadjem, če znate ujeti pravi kot. Eksperimentirajte na različnih lokacijah pod različnimi koti in sčasoma boste pravi mojstri!

  1. Ne pozabite na portretni način

Eno od bolj uporabnih orodij sodobnih pametnih telefonov, kakršen je na primer Huawei nova 9, je zagotovo tudi napreden portretni način, ki ga lahko vklopite v kameri. V njem imate že prednastavljene številne učinke, ki vam pomagajo do boljše fotografije. Tako lahko na primer simulirat fotografiranje v kabini za fotografiranje, nekoliko zameglite ozadje, izberete različne osvetlitve in vklopite lepotni način, ki samodejno zgladi fotografijo. Tako lahko brez poznavanja tehnikalij vseeno dosežete optimalen rezultat.

  1. Obdelava fotografije

Za tiste, ki bi radi dosegli še bolj popolno fotografijo in izrazili točno določeno razpoloženje, pa Tibor priporoča naknadno obdelavo. Sam za ta namen na svojem telefonu koristi aplikacijo Lightroom, v kateri obdela praktično vse svoje fotografije. Ampak, kakor poudarja, ima telefon Huawei nova 9 že vdelan odličen lasten urejevalnik. Ta vsebuje od različnih filtrov do prilagajanja svetlosti, kontrasta, nasičenosti, ostrine in celo odstranjevanja neželenih elementov. Prav tako pa lahko v trgovini AppGallery in z iskalnikom Petal poiščete še več pripomočkov, ki vam bodo pomagali pri urejanju.

Pripravljeni na največje fotografsko tekmovanje Next-Image 2021

Opremljeni z novimi znanji je zdaj čas, da jih preizkusite še v praksi. Posnemite selfi v različnih okoljih, ob različnih trenutkih dneva in pod različnimi koti. Tako boste slej kot prej našli pravi recept. Ko boste do njega prišli pa se ne bojte deliti svojih rezultatov s širšim občinstvom. Kar pogumno se pokažite svojim sledilcem na družbenih omrežjih, če vam je fotografija še posebej uspela, pa ne odlašajte in jo čim prej prijavite na največji fotografski natečaj Next-Image 2021.

Ta poteka na globalni in lokalni ravni, kjer je eden od članov komisije tudi Tibor Golob. Zagotovo bo cenil in prepoznal, če boste upoštevali njegove nasvete. Sodelujete lahko prek dveh platform, in sicer prek Huawei skupnosti in prek Instagrama, zmagovalce pa čakajo odlične nagrade. Na globalnem natečaju je glavna nagrada ustvarjalni sklad v višini 10.000 dolarjev, na lokalnem pa lahko osvojite najnovejši telefon Huawei nova 9, ki ga za svoje ustvarjanje uporablja tudi Tibor.

Podnevi ali ponoči, Huawei nova 9 je kos vsemu

Z omenjenim telefonom je fotografiranje še lažje, saj ima odlično kamero spredaj in zadaj. Sprednja je opremljena z velikim 1/2,8-palčnim tipalom ločljivosti 32 MP in s povečano svetlobno občutljivostjo. Na voljo imate tudi bogat nabor lepotnih učinkov, ki naredijo ton in teksturo kože bolj pristno in naravno v kompleksnih svetlobnih pogojih, poleg tega pa Huaweiev algoritem Super Night Selfie s pomočjo umetne inteligence poskrbi za večjo svetlost temnih delov prizora in hkrati zmanjša digitalni šum.

Podobna zgodba je tudi na zadnji strani, kjer boste našli vrhunsko kamero 50 MP Ultra Vison AI Quad. Za še boljše fotografije pa poskrbita inovativni barvni filter (RYYB) na tipalu glavne kamere in rešitev XD Fusion Engine za izboljšavo kakovost fotografij in ohranjanje podrobnosti.

Z dobro fotko do 10.000 evrov

Huawei v mesecu novembru vabi na največji fotografski natečaj za pametne telefone Next-Image Awards 2021. Letošnji slogan je »Navdih v središču pozornosti« in poteka na globalni ter lokalni ravni. Sodelujete lahko preko dveh platform, in sicer Huawei skupnosti in Instragrama, na obeh pa vas čakajo privlačne nagrade. Na globalem natečaju Next-Image 2021 je glavna nagrada ustvarjalni sklad v višini 10.000 dolarjev, na lokalnem, ki poteka prek Instagrama, pa lahko osvojite najnovejši pametni telefon Huawei nova 9. Dodatne informacije o sodelovanju na Huawei Next-Image Awards 2021 so na voljo TUKAJ.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.