»Halo, tukaj slovenski Mediteran!« – kako tujci po svetu spoznavajo naš jezik in kulturo?

Konec julija so na koprski Fakulteti za humanistične študije v sodelovanju z ZRS Koper in finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu uspešno zaključili že 27. Poletne tečaje slovenskega jezika na Slovenski obali. S klicem »Halo, tukaj slovenski Mediteran!« so pozvali številne udeležence po svetu. Letos se jih je na klic odzvalo 22 iz različnih držav sveta – največ iz Argentine, ostali pa so bili iz Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Rusije, Italije in Šrilanke. Organizatorje najbolj veseli, da se nekateri med njimi na tečaje večkrat vračajo.

Zaradi vsem znane situacije so letošnji tečaji potekali prek spleta, kar je dalo navidezen občutek, da so si s tečajniki daleč, a so majhne skupine poskrbele, da so se udeleženci še hitreje zbližali in sprostili ter ustvarili prijetno vzdušje. Tečajniki so pokazali veliko mero motivacije in volje do učenja, kar je »spletno« razdaljo še dodatno zmanjšalo, njihova slovenščina pa je bila iz dneva v dan boljša.

Halo, tukaj slovenski Mediteran - video klic in predavanje

Poleg spoznavanja slovenskega jezika so udeleženci spoznavali tudi slovensko kulturo in navade, ki so jih primerjali z domačimi. To je vedno zanimivo, saj je večkrat prišlo do zabavnih spoznanj. Tako sta Argentinka in Italijanka ugotovili, da imamo Slovenci zelo zgodaj večerjo, veliko začudenja pa je bil deležen običaj sezuvanja copat, ki je v BIH obvezen, v Argentini pa ga ne poznajo. Ugotovili so tudi, da moramo biti zelo pozorni, če dekletu iz držav bivše Jugoslavije rečemo, da je zgodna – verjetno bo zardela, saj to pri njih pomeni, da je privlačna. Če pa boste komu rekli, da je siten, bo tudi prišlo do nesporazuma, saj bodo razumeli, da so drobni in da morajo verjetno kaj pojesti. Skratka – tudi letos so se na tečajih veliko naučili in nasmejali. Poletno šolo so zaključili s preverjanjem znanja tečajnikov. Izpit je opravilo vseh 22 udeležencev, ki so pridobili certifikate na različnih ravneh: od A1 do C1.

Oddelek za slovenistiko na Fakulteti za humanistične študije v Kopru izvaja študijski program Slovenistika na vseh treh stopnjah, odlikuje ga dostopnost predavateljev in tesno sodelovanje s študenti, ki tako lažje razvijejo svoje potenciale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.