Iz šolskih klopi na glasbene odre

Pred nami je že 19. Maturantska parada, ki jo bo v petek 17. maja obogatil prvi Next Level Festival. Na Gospodarskem razstavišču bomo poslušali tudi eno vodilnih domačih rockovskih zasedb. Le redke skupine so v slovenskem glasbenem prostoru pustile takšen pečat kot Big Foot Mama. Obiskovalcem bodo predstavili tudi svoj sveži album Plameni v raju, oziroma 13 močnih, a različnih zgodb, ritmov in zvokov. Album je, kot pravijo, odraz miselnosti benda v tistem trenutku, ko nastane, zato se z leti in spreminjanjem načina razmišljanja ti razlikujejo med seboj. Vedno pa ostaja enako to, da gredo na oder kot da je prvič. S polno energije. Tako kot 1990, ko so svoj prvi koncert odigrali prav dijakom na Gimnaziji Šentvid.

Svojih dijaških dni se spominjajo tudi Kingstoni, ki bodo z obiskovalci Next Level Festivala praznovali že 25. rojstni dan. Njihov pevec Reno Čibej se spominja maturantskega izleta po bivši Jugoslaviji. Najbolj mu je ostal v spominu pripetljaj s preizkušanjem makedonskega žganja, ki ga je želel vzeti še nekaj za domov. A se mu je v potovalki steklenička ponesreči razbila, tako da je imel vsa oblačila odišavljena še dolgo po tem izletu. Senida Hajdarpašić – Senidah se spominja predvsem, kako je po maturantskem plesu prišla domov vsa podpisana po rokah, obrazu, majici in njenih takrat najljubših črtastih hlačah z nizkim pasom. In taka je morala seveda na avtobus, če je hotela nekako priti do cilja, se v smehu spominja. DJ Mike Vale (Miha Vale Detiček) se najbolj spominja maturantskega izleta v Dubrovnik, kjer je prvič okusil nekaj svobode in pozabil, da ga čaka še učenje in matura. Je pa doživel kasneje kar nekaj maturantskih izletov, sicer ne kot maturant ampak kot nastopajoč in vedno se je zgodilo kaj zanimivega. Enkrat je pri preizkušanju vodnih športov z glavo udaril v vlečno tubo, doživel pretres možganov in izgubil spomin. Na srečo se je vse dobro končalo in, kot pravi, je le eno doživetje več.

Rok Golob iz skupine King Foo se od svojih maturantskih dni še najbolj spominja izleta v Lloret de Mar v Španiji. »Če pa dobro pomislim, je bolje da nič od tega ne opišem, razen tega, da nismo bili ravno pridni.« Kot je povedal, mu je v spominu ostalo to, da je ob koncu leta hotel biti odličen, ker mu tako ne bi bilo treba opravljati zaključnega izpita. To je bilo kar težko, saj je že na prvi uri ob začetku leta dobil cvek pri slovenščini za neprebrano knjigo Vojna in mir. S precej truda mu je na koncu seveda uspelo. Njihova pevka Aleksandra Josič maturantskega obdobja kot takega ni imela, saj se je šolala izredno. Na maturantski ples ni šla, izpite pa je opravljala izredno. Tistega obdobja se spominja malo drugače, bolj kot šolskih klopi se spominja številnih glasbenih nastopov. Podobno je tudi maturantsko obdobje skupine Lubmerjack zaznamovala pestra koncertna aktivnost. V času mature, v maju in juniju, so imeli kar 9 nastopov. Pravijo, da je bilo naporno, a vredno. »Ne bomo lagali, na koncertih se kljub temu nismo pripravljali na maturo, glasba je bila prioriteta.« Glasba bo prioriteta tudi v petek, 17. maja, od 13. ure dalje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, takoj po Maturantski paradi.

Organizatorji pričakujejo več kot 25.000 obiskovalcev

Praznik maturantov, ki je že zapisan v Guinnessovi knjigi, bo tudi letos v znamenju podiranja novega rekorda, tokrat samo v Ljubljani. Plesalci bodo zopet poskušali priti do častnega naziva največje četvorke na eni lokaciji in najbolj množičnega sočasnega plesa. Organizatorji so vsem, ki se bodo pripeljali iz drugih mest, ponudili polovično ceno povratne vozovnice.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.