Kadrovski šprint – hekaton, ki ne zahteva kondicije, ampak ustvarjalnost

Kdo je šprintal – in pa kam?

»Na prvem mestu niso stranke. Na prvem mestu so zaposleni. Če poskrbiš za svoje zaposlene, bodo ti poskrbeli za stranke,« pravi poslovni mogotec Richard Branson.

Prav v slogu skrbi za zaposlene smo letos preživeli 9. in 10. april, ko se je odvil vseslovenski študentski HR hekaton Kadrovski šprint. Na njem je tekmovalo trideset ekip študentov, ki so se tekom štiriindvajsetih ur pomerile v reševanju kadrovskih izzivov petih slovenskih podjetij – KingsBox, Skupina Triglav, Outfit7, Novartis v Sloveniji in Lidl Slovenija. Izzivi so segali vse od privabljanja mladih kadrov pa do ustvarjanja ustreznega okolja za zaposlene, zato so se morali študentje za en dan preleviti v prave kadrovske strokovnjake.

Kot če bi gledali pravi šprint, je bil hekaton napet do te mere, da je o zmagi ponekod odločal fotofiniš. Zmagovalnih pet ekip, ki so podjetjem ponudile najbolj ustrezne, inovativne in hkrati izvedljive kadrovske rešitve, je na cilju pričakala denarna nagrada v višini 1000 €:

  • KingsBox: Lara Jambriško, Sara Jurkas Omerzo, Hana Klemenčič, Hana Markočič
  • Skupina Triglav: Nik Smerkolj, David Milosavljević, Domen Šelih
  • Outfit7: Vita Potočnik, Mija Primec, Eva Primec, Ines Fridrih
  • Novartis v Sloveniji: Gaja Natlačen, Maruša Fijavž, Ajda Novak, Gaja Novak
  • Lidl Slovenija: Špela Rojht, Anžej Tomaž Hvala, Samo Gaberšek, Nika Podpeskar

Grafika za Kadrovski šprint z osnovnimi podatki

Športni duh tudi izven štadiona

Čeprav je šlo v prvi vrsti za tekmovanje, pa je Kadrovski šprint zaznamovalo tudi povezovanje – znotraj ekip, med ekipami in s predstavniki podjetij. Kljub geografski in akademski razpršenosti je vse sodelujoče namreč družil skupen interes, upravljanje s človeškimi viri, ki je že od samega začetka rdeča nit Kadrovskega šprinta. Čeprav si zaradi spletne izvedbe niso mogli seči v roke, pa so tekom dogodka vendarle bolje spoznali med seboj – in verjamemo, da se na skupni poti niso znašli zadnjič.

Več kot le tekmovanje

Da Kadrovski šprint ni bil le tekmovanje, ampak doživetje, sta s svojima izobraževalnima delavnicama poskrbela dva posebna gosta. Rok Stritar, soustanovitelj podjetja Kibuba, je tekmovalcem predstavil najpogostejše napake pri reševanju izzivov in načine, kako se jim izogniti s pomočjo snovalskega razmišljanja (design thinking). Neža Gerden, vodja projektne pisarne v podjetju Lidl Slovenija, pa je tekmovalce opremila z uporabnimi nasveti, kako pripraviti jasno, zanimivo in učinkovito predstavitev (pitch) svoje rešitve. Ne dvomimo, da bo novo znanje tekmovalcem koristilo tudi pri reševanju drugih študijskih in poslovnih izzivov.

Grafika za kadrovski šprint z zmagovalci

Pogled v zaodrje

Pri organizaciji Kadrovskega šprinta, ki se je letos odvil drugo leto zapored, sodelujejo tri študentska društva, ki s svojim delovanjem že desetletja prispevajo ne le k profesionalnemu razvoju svojih članov, temveč tudi k dobrobiti širšega prebivalstva – Društvo študentov psihologije Slovenije (DŠPS), Društvo študentov kadrovskega menedžmenta (DŠKM) in Management Group (MG). Za razliko od prvega Kadrovskega šprinta, ki se je odvil 20. novembra 2019, letošnji ni bil omejen na študente kadrovskih smeri in se je odvil po spletu. Kljub temu je organizacijski ekipi uspelo poskrbeti za brezhibno izvedbo, ki bo gotovo služila kot navdih drugim mladim organizatorjem.

Kaj pa so dogodku povedale vodje projekta?

  • Eva Esih, DŠPS: »Kadrovski šprint je več kot le študentski HR hekaton. Je edinstven dogodek, ki gradi mostove med kadrovsko teorijo in prakso ter povezuje nadobudne študente in uspešna podjetja.«
  • Jakob Ovčar, DŠKM: »Kadrovski šprint študentom ponuja odlično priložnost, da preizkusijo svoje znanje in kreativnost. Naš cilj je dvigniti prepoznavnost kadrovanja kot strateško pomembne funkcije vsake organizacije.«
  • Dora Strmole, MG: »Kadrovski šprint je odlična priložnost za vse študente, ki se želijo preizkusiti v reševanju realnih kadrovskih izzivov, s katerimi se soočajo podjetja.«

Prečkali smo ciljno črto. Kaj pa zdaj?

Veseli smo, da smo si svet kadrovanja na letošnjem Kadrovskem šprintu lahko ogledali iz prve vrste. Ni dvoma, da je prihodnost kadrovanja svetla in da v Sloveniji na tem področju ne primanjkuje mladih upov. Iskrene čestitke vsem zmagovalcem, kot tudi organizacijski ekipi!

Če ti ni uspelo priti na letošnji Kadrovski šprint, te nova priložnost čaka že prihodnje študijsko leto – vsekakor držimo pesti, da v živo. Da si ogledaš letošnje utrinke in ostaneš na tekočem z vsemi novostmi, dogodku nikar ne pozabi slediti na Facebooku, Instagramu in LinkedInu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.