Kaj vse moraš vedeti o izbiri pisarniškega stola

Najboljši pisarniški stol
Najboljši pisarniški stol

Pisarniški stol je med najbolj pomembnimi predmeti na delovnem mestu. Zakaj? Razlog je preprost. Če izbereš pravi pisarniški stol, se bo kmalu izboljšalo tvoje počutje, zdravje in življenje nasploh. Dober oziroma najboljši pisarniški stol mora biti izbran sodeč po nekaterih dejavnikih, ki jih moraš imeti v mislih. Kateri so ti dejavniki oziroma na kaj moraš vse misliti?

Koliko ur na dan sediš?

Pri izbiri pisarniškega stola je pomembno misliti predvsem na to, koliko časa bomo na njem sedeli. Vsekakor čas sedenja vpliva na kakovost pisarniškega stola in kasneje tudi na njegovo ceno. Dolgotrajno sedenje zahteva visoke standarde prilaganja in udobja, vsekakor pa je pametno izbrati pisarniški stol, ki bo kakovosten in primeren zate.

Kakšno gibanje želiš od stola?

Sedež in naslon morata slediti našim gibom telesa, saj se tudi v sedečem položaju premikamo. To gibanje naslona in sedeža pa bo urejal mehanizem samega pisarniškega stola. Med najbolj razširjenimi gibanji stola so:

  • PSB (Permanent contact back) – Naslonjalo sledi premikom zgornjega dela telesa, medtem ko je sedež pritrjen
  • Zaklepni nagib – Preprost mehanizem, pri katerem hrbet in sedež ohranjata enak kot drug proti drugemu tudi pri zibanju
  • Sinhroniziran mehanizem – Sedež in hrbet medsebojno delujeta v razmerju 1:2, kar pomeni, da se sedež spremeni za eno stopinjo na vsaki dve stopinji, kolikor se hrbet premakne pri zibanju
  • Večsinhroni mehanizem – Sedež in naslon v interakciji v razmerju 1:2, vendar imate tudi možnost ločitve sedeža, kar olajša občasno raztezanje telesa in poveča prekrvavitev nog in stopal
  • Asinhroni mehanizem – Nagib sedeža in naslonjala je mogoče nastaviti neodvisno in ju lahko pritrdiš v najbolj udobnem položaju ali pustiš, da sledi tvojim gibanjem (prosto lebdenje)
Close-up Of Young Businesswoman On Chair Having Backpain In Office
Foto: AndreyPopov iz iStock

Katera ergonomska funkcija je zate?

Pisarniški stol se mora prilagajati tvojemu telesu. Tako višini, teži kot obliki. Prav zaradi tega je pomembno, da izbereš stol, ki omogoča nastavitev telesu. Višina sedeža, naslonjala, globina sedeža in naklon sedeža. Vse to naj zagotavlja pisarniški stol.

Kako naj bo videti pisarniški stol?

Pogosto je pomembno tudi to, ko govorimo o pisarniških stolih. Vse od vrste naslona, naslonjal za roke in glavo pa vse do barve, oblike in materialov. Tudi to naj igra vlogo pri izbiri najboljšega pisarniškega stola.

Izbira najboljših pisarniških stolov
Izbira najboljših pisarniških stolov

Najboljši pisarniški stoli zate

Da boš lahko zablestel v najboljši luči, moraš imeti najboljši pisarniški stol. Na pomoč ti lahko z izbiro in ponudbo priskoči Kataloška prodaja, kjer najdeš širok nabor pisarniških stolov. Skoči na njihovo spletno stran in najdi svoj novi stol.

info@prosigma.si | 02 5858 480 | Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPo plesni zgodovini in dialogu bomo mladi brskali na festivalu plesa – v ljubljanske Španske borce prihaja plesni festival mladih Živa!
Naslednji članekOcena filma: Zločini prihodnosti (33. Liffe)
logo ProSigma
info@prosigma.si|02 5858 480| Spletna stran

ProSigma, d. o. o. je generalni zastopnik AJ Office & Industry supplies AB. V okviru blagovne znamke AJ kataloska-prodaja.si nudi opremo za pisarne, skladišča in industrijo.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.