Kako izbrati pravi študij zase?

Odločitev za študij je ena večjih prelomnic v življenju, saj je jasno, da bo od tega odvisna tvoja prihodnost. Tematika ni lahkotna in razmišljanje o tem zna biti stresno, a vendar pride čas, ko se je z zadevo treba soočiti in se pravilno odločiti. Prehod iz srednje šole na fakulteto je zaradi prilagajanja na novo okolje lahko izjemno naporen. A ni treba, da je tako. Če se tudi ti sprašuješ:

 • Kako naj vem, kateri študij mi bo omogočil najboljšo karierno pot?
 • Kateri študij naj izberem, saj me zanima več teh?
 • Kako je s študijem v tujini?
 • Ali bom izgubil/-a stik s prijatelji?
 • Ali bom sploh zmogel/-a?

… preleti ta vodnik, morda ti bo olajšal pot do prave odločitve.

Kaj me zanima in s čim bi se želel/-a ukvarjati?

 • Prvo razmisli, na katerih področjih »razturaš«. To je že odlična osnova, ki te lahko pripelje do najbolj optimalne karierne poti.
 • Potem pomisli na svoje hobije, ki jih lahko sčasoma razviješ v svoj poklic.
 • In nenazadnje, poslušaj svoje srce ter to poskušaj združiti z nasveti starejših in modrejših od sebe.

Kot zanimivost: Ali si vedel/-a, da so se iz hobijev razvile naslednja znamke: Facebook, Yankee Candle, Harley-Davidson, Under Armour, Microsoft, The Walt Disney Company ter mnoge druge?

Moški z iztegnjenim prstom kaže navzgor

Kakšne so možnosti in priložnosti?

 • Čim več sprašuj! Vsaka informacija je zlata vredna, ko gre za pomembne življenjske odločitve. Pobaraj prijatelje in znance, ki so že na različnih fakultetah. Oni ti bodo podali izkušnje iz prve roke.
 • Poskušaj se udeležiti čim več informativnih dnevov in pridobiti čim več informacij o študiju na teh fakultetah.
 • Pozanimaj se, kje se diplomanti posameznih fakultet zaposlujejo.

Kot zanimivost: Strokovnjaki kot veščino 21. stoletja navajajo podjetniško miselnost, saj je ravno ta skupek znanj in vedenj ključ do uspeha.

Kaj, če ne bo šlo? Kaj, če bo zares pretežko?

 • Šola je pomembna, a ni vse. Tudi v času študija se lahko dodatno izobražuješ in si tako nabereš veščine, ki ti bodo prišle prav tako zdaj kot tudi pozneje na tvoji karierni poti.
 • Na trgu je veliko odličnih (tudi brezplačnih) delavnic, izobraževanj in tečajev, ki nas spodbujajo k vseživljenjskemu učenju in razvoju raznovrstnih kompetenc in znanj.

Kot zanimivost: Kar 44% ljudi, starih med 25 in 64, se v EU izobražuje tudi neformalno.

Punca sedi za mizo z zvezki in zamišljeno strmi navzgor

Se bo moj urnik drastično spremenil? Bom še imel/-a čas za svoje hobije?

Zastavi si vprašanje, kako je videti tvoj vsakdan, koliko časa nameniš pomembnim hobijem ali celo karieri v športu, umetnosti ipd. Dejstvo je, da bo študij zahteval kar nekaj tvojega časa in energije, zato je prav, da tudi to vzameš v obzir. Lahko pa si postaviš izziv, da svoj hobi z ustrezno kakovostno izobrazbo preoblikuješ v uspešno kariero.

Izbira (pravega) študija je morda eden najpomembnejših korakov v življenju posameznika. Od tega je navsezadnje odvisna naša karierna pot in način življenja. Odločitev je še toliko težja, saj smo v času odločanja za študij v letih, ko se tudi osebnostno še iščemo.

Vsekakor te čaka pomembna odločitev, zato upamo, da ti bo zapis v pomoč. Predvsem pa ne pozabi – obdobje, ki te čaka, je eno najlepših, zato se ga le veseli.

Na GEA College smo ti vedno pripravljeni priskočiti na pomoč in odgovoriti na vsako vprašanje. V našem Kariernem centru si lahko s pomočjo kariernega vprašalnika odgovoriš na nekatera ključna vprašanja glede svoje prihodnosti. Pridruži se nam na informativnih dnevih, obišči nas, ali pa nam piši na infodesk@gea-college.si, in dogovorili se bomo za individualni posvet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.