Kakšen računalnik potrebujem za faks in pisarno?

PC, beležka in očala na beli delovni mizi

Vpisuješ se na fakulteto, seliš v študentski dom ali opremljaš svojo pisarno za delo od doma in veš, da rabiš računalnik. Super. Toda kakšen?

Moški tipka z dvema rokama in pije kavo s tretjo.
Dober računalnik mora (tako kot ti) opravljati več nalog hkrati.

Pisarniška in šolska opravila zajemajo široko paleto delovnih nalog in programov, zato morajo takšni računalniki obvladati vse, a ne potrebujejo biti specializirani za profesionalne delovne tokove. Po domače povedano morajo biti za »vsega po malo«. Ključno pa je, da vse preprosto dela in teče gladko. Takšni računalniki so namenjeni srednješolcem, študentom, pisarniškim delavcem, računovodjem, direktorjem … Poleg Windows, Office in brskalnika z 10+ zavihki morajo obvladati še lažja dela v Photoshopu, AutoCADu in Movie Makerju. Podpirati morajo priklop dveh Full HD monitorjev.

Procesor

Za pisarniške računalnike odsvetujemo najcenejše dvojedrne Celerone in Pentiume, ki jih upočasni že antivirusnik. Priporočamo vsaj štirijedrni procesor. Sem sodijo Intelovi i3 serije 8000 ali več, i5 serije 4000 ali več. Odlično se bodo obnesli tudi AMDjevi Ryzen 3 serije 2000 ali več.

Grafična kartica

Za večino pisarniških opravil ni potrebna ločena grafična kartica. Dovolj bo že tista, ki je vgrajena v samem procesorju. Te vključuje večina Intelovih procesorjev, pri AMD pa so takšni modeli označeni s črko G (kot Ryzen 3 2200 G).

Disk

Pisarniška opravila zahtevajo neprestano odpiranje in zapiranje številnih programov in datotek. Za to je pomembna hitrost diska, zato bo disk SSD nujen. 256 GB bo dovolj za večino povprečnih uporabnikov. Če matična podpira, priporočamo izredno hitre NVMe M.2 SSDje, če ne, pa bodo dovolj tudi malo počasnejši SATA SSDji.

Moški tipka z dvema rokama in pije kavo s tretjo.
Delo z računalniki je lahko kompleksno.

To so že vsi podatki, ki jih potrebuješ za nakup prenosnika. Pri namiznih računalnikih sta pomembna še matična plošča in napajalnik. Matična plošča mora imeti enako podnožje kot izbrani procesor. Ker so nanjo priklopljene vse druge komponente, pa je tudi zaželeno, da ne spada v najnižjo serijo. Pri Intelu tako priporočamo serijo H, pri AMD pa serijo B. Ko izbereš vse ostale komponente, si lahko s pomočjo Power Supply kalkulatorja izračunaš porabo elektrike in ugotoviš, kako močen napajalnik potrebuješ.

Zadnji dve točki sta malo zahtevnejši in prestrašita marsikaterega kupca. Toda ne skrbi. Pri PoceniPC imajo usposobljene svetovalce, ki ti bodo z veseljem pomagali k pravi izbiri. In ne boj se visokih cen, saj so ti na voljo tudi povsem funkcionalni rabljeni računalniki po ugodnih cenah.

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.