Kdaj in kje skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje?

Roka drži simulacijo družine, nad katero je dežnik
Foto: on e-Zavarovanja d. o. o.

Ti je potekel status študenta, si dopolnil 26 let, ali si se zaposlil in zdaj se sprašuješ, kako in kje si urediti dodatno zdravstveno zavarovanje? Brez skrbi, vse pomembne informacije, ki jih potrebuješ, izveš v tokratnem prispevku.

Najprej pa si poglejmo, kaj sploh je dodatno zdravstveno zavarovanje. Termin dodatno zdravstveno zavarovanje se v pogovornem jeziku uporablja za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Torej, če imaš v Sloveniji sklenjeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ti pri zdravniku ni treba plačevati oz. doplačevati za zdravstvene storitve. Dodatno zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji brezplačno za otroke in mlade z veljavnim statusom dijaka ali študenta, saj imajo zdravstveno zavarovanje urejeno po starših. Vsem omenjenim država plačuje njihovo obvezno in dopolnilno oz. dodatno zdravstveno zavarovanje. Torej je za študente dodatno zdravstveno zavarovanje brezplačno, razen v primeru redne zaposlitve, izgube statusa ali konca šolskega leta, v katerem dopolniš 26 let.

Kaj pa potem?

Sam si urediš dodatno zdravstveno zavarovanje

V vseh omenjenih primerih je najpomembneje, da si dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediš pravočasno. To pa pomeni, da imaš natanko mesec dni časa, da si urediš dodatno zdravstveno zavarovanje. Če ta rok zamudiš, padeš v 3-mesečno čakalno dobo, kar pa pomeni, da ti zavarovanje začne veljati šele čez 3 mesece.

Sklenjeni roki, med njima je družina in srce
Foto: on e-Zavarovanja d. o. o.

Poglejmo zdaj konkreten primer: Eva se je redno zaposlila 1. oktobra 2022, prej je bila študentka. 20. oktobra 2022 je imela prometno nesrečo in potreben je bil prevoz v bolnišnico, kjer sta potekala zdravljenje in rehabilitacija. Ker Eva ni imela sklenjenega dodatnega zdravstvenega zavarovanja, je morala več tisoč evrov plačati iz lastnega žepa.

Zato ne bodi kot Eva in si dodatno zdravstveno zavarovanje uredi pravočasno.

Dodatno zdravstveno zavarovanje za vse študente

Pri sklenitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja ti lahko priskoči na pomoč zavarovalniška agencija e-Zavarovanja d.o.o., ki že več kot 10 let skrbi, da imajo člani e-Študentskega servisa pravočasno urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj omogočajo dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ga lahko skleneš kar preko interneta, z le nekaj kliki.

Sicer pa njihove storitve niso namenjene le študentom, ampak tudi vsem ostalim zainteresiranim strankam, ki bi želele skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje. Na spletni strani e-Zavarovanja najdeš vse ponudnike zavarovanja na enem mestu in lahko primerjaš ponudbe vseh ponudnikov ter izbereš tisto, ki je zate najboljša in najbolj ugodna. Dopolnilno zavarovanje za študente lahko enostavno skleneš kar preko spleta, brez da bi se vozil v mesto in urejal vso potrebno dokumentacijo.

Kaj vse krije urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje?

Zdaj že verjetno veš, da je v Sloveniji zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov, in sicer iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki mu pogovorno rečemo tudi dodatno zavarovanje. Torej del stroškov krije obvezno zdravstveno zavarovanje, del pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Roka sklada kocke, na kateri so različne slikce
Foto: on e-Zavarovanja d. o. o.

V primeru, da imaš sklenjeni obe zavarovanji, pri obisku zdravnika pokažeš le zdravstveno kartico in zdravstveno osebje poskrbi zate brez plačila oz. doplačila. Se sprašuješ, kakšen delež stroškov krije prvo in kakšen delež stroškov krije drugo zavarovanje? Natančen odgovor najdeš v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, sicer pa vemo, da so pri različnih zdravstvenih storitvah deleži zelo različni. Na splošno velja, da dodatno zdravstveno zavarovanje krije v povprečju približno 30 % celotnih stroškov zdravstvenih storitev, medtem ko obvezno zdravstveno zavarovanje  krije preostalih 70 %.

Zakaj lahko prijatelj plačuje drugačno ceno dodatnega zavarovanja kot jaz?

Sama osnovna cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pri vseh slovenskih zavarovalnicah po zakonu za vse zavarovance enaka. A prijatelj ima lahko drugačno ceno, ker ima morda doplačilo na premijo, morda imaš doplačilo na premijo ti.

Naslednja možnost različne cene je zakonsko določen maksimalni 3 % popust, saj so zavarovanci zavarovalnice Vzajemna deležni zakonsko določenega 3 % popusta v primeru, da so se odločili zavarovanje plačevati enkrat letno ali z odtegljajem od plače oz. s trajnim (SEPA) nalogom.

Zadnja možnost je, da ima prijatelj na položnici dodatnega zavarovanja priključeno še kakšno drugo zavarovanje, lahko je to nezgodno zavarovanje ali pa zavarovanje za zdravstveno asistenco v tujini. Sicer pa se plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja izvaja enkrat mesečno, četrtletno, polletno ali letno, pogostost plačila izberete ob sklenitvi zavarovanja.

Sklenitev zavarovanja še nikoli ni bila preprostejša

Če sklenemo. Da ne boš tudi ti kot Eva iz našega članka, ti svetujemo, da se odpraviš na spletno stran e-Zavarovanja.com in z le nekaj kliki skleneš dodatno zdravstveno zavarovanje. Tako boš popolnoma brez skrbi, ko bo treba obiskati zdravnika, in se boš lahko brez zadržkov popolnoma posvetil svojemu okrevanju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.