Laura Unuk -ŠAH MAT stresu!

Laura Unuk

Poleg študija biokemije ji velik del njenega časa jemlje njena velika ljubezen – šah. Krmarjenje med obveznostmi študija in vsemi šahovskimi tekmovanji vsekakor ni enostavno, a je precej lažje obvladljivo, odkar ima Laura ob sebi dva pomočnika – pametni telefon Huawei P50 Pro in pametno uro Huawei Watch GT 3 Pro. Kako se spopada z vsakodnevnimi izzivi, kaj ji predstavlja stres ter kako se sprošča, si preberite v intervjuju.

Laura, povej nam na kratko, kako poteka tvoj povprečen dan?

Moji dnevi so zelo raznoliki, odvisno od tega, ali sem na tekmovanju ali se bliža izpitno obdobje ali pa se pripravljam na tekmovanje. Če sem doma, začnem dan z jutranjo kavo in se odpravim v sobo učit za izpite ali za šah. Popoldne imam pogosto opravke. Ko se vrnem, pojem nekaj dobrega, zelo rada tudi kaj skuham, če le imam čas. Največkrat se nato usedem za računalnik in urejam vse obveznosti, ki me čakajo na mailih. Nekaj časa si vzamem tudi za treniranje šaha, a če se bliža izpitno obdobje, časa za to ni prav veliko. Obveznosti zaključim okrog 22ih, ko se sprostim ob kakšnem filmu. Moja najnovejša obsesija je ubijalski sudoku, ki mi zaposli misli in mi pomaga, da se ne zaciklam s premlevanjem dneva. Ja, rada analiziram. Dobre, še posebej pa tiste malce manj posrečene odločitve, ki jih sprejmem v igri ali življenju nasploh.

Kako pa izgleda tvoj dan, ko si na turnirjih in tekmovanjih?

Takrat rada malce dlje spim, da sem resnično spočita in pripravljena na nove izzive. S Huawei Watch GT 3 Pro sem razvila kar malo obsesije do analiziranja spalnega cikla. Uživam ob vseh predlogih, kako lahko spanje izboljšam, spremljam, kako na moje spanje vplivajo lunine mene in seveda stres ter se trudim, da ujamem vsaj 7 kvalitetnih ur spanca na noč! V miru pojem zajtrk in spijem kavo. Nato si običajno vzamem čas, da preverim, kaj igra moj nasprotnik in se nanj temeljito pripravim. Če imam dovolj energije, grem še v fitnes ali na kratek sprehod. Po kosilu se uredim za partijo in ponovim zadnje variante. Največkrat igramo ob 15ih, partija pa traja približno pet ur. Sledi večerja, potem analiza moje igre, za sprostitev pa dober film, da odmislim stres in napake. Ja, napake me resnično zasledujejo in jim težko ubežim.

Kako faks in izpitne obveznosti usklajuješ s tekmovanji in treningi?

Študiram biokemijo, zato je usklajevanje kar naporno. To je namreč študij, v katerega moraš vložiti veliko časa, česar pa jaz trenutno nimam, zato pogosto manjkam, ko imam 10-dnevna tekmovanja. V določenih obdobjih se moram odločiti med študijem in šahom. Ključ so uspeha je v planiranju obveznosti. Med njimi najbolj uspešno krmarim z načrtovanjem izpitov in turnirjev v mojem koledarju na telefonu. Tako se usklajujem s faksom, sošolci in seveda termini, ko me čakajo šahovski turnirji.

Kako ti sodobna tehnologija omogoča boljšo organiziranost?

Sem velika ljubiteljica tehnologije in si vse napišem na telefon, skoraj nič več na roko, zato mi sodobna tehnologija pravzaprav omogoča organizacijo. Tukaj imam v mislih prevsem koledar, na katerega vpisujem turnirje in seveda izpitne obveznosti, prav mi pridejo tudi opomniki in beležnica, da sproti zapišem kakšen dober predlog serije, ki jo je vredno pogledati. Na mojem telefonu se res povezuje prijetno s koristnim, brez njega bi bila izgubljena.

Je telefon tvoja obvezna oprema?

Absolutno! Poleg tega, da mi omogoča komunikacijo z mojimi bližnjimi, me telefon tudi zabava, saj sem na tekmovanjih pogosto sama. Če nič drugega, vedno pogledam šahovska tekmovanja na telefonskih aplikacijah, pogosto se raztresem in sprostim tudi ob dobri seriji. Predvidevam, da ste že slišali za Netflixovo serijo o šahovski mojstrici The Queen’s Gambit. Spremljala sem jo prav prek telefonskega zaslona.

Laura Unuk

Te poleg šaha veseli še kaj? Morda še kakšen šport?

Zadnje čase sem navdušena nad tenisom! Sicer sem popolna amaterka, a me je povsem zasvojil. Marskikdo tega ne ve, a v šahu je potrebna tudi kondicija. Naši možgani morajo zdržati na najvišjem nivoju koncentracije tudi do osem ur. Zato se najboljši šahisti ukvarjajo tudi s športom, da si nabirajo kondicijo za razmišljanje. Jaz zato tudi hodim v fitnes. Precej raje to počnem odkar me tam spremlja tudi pametna ura Huawei Watch GT3 Pro, ker vsa moja športna udejstvovanja beleži in prenaša na aplikacijo Zdravje, kjer lahko sledim svojemu napredku. Rada imam podatke, uživam v rezultatih in vse informacije o vadbi, ki jih pridobim z uro, delajo moj napredek še malce bolj sledljiv in otipljiv.

Kaj pa rada počneš v prostem času? Če ga seveda sploh imaš?

Žal prostega časa čez dan zadnjih nekaj mesecev nimam, zato pa si ga vzamem zvečer, da dam možgane na off in pogledam kakšen film ali serijo – na AppGellery sem našla aplikacijo Netflix in tako so moje najljubše serije vedno pri roki. Rada se odklopim tudi ob zabavnih TikTok videih in reševanju sudoku iger – ja, tudi tega se lahko igra kar prek aplikacije na Huawei P50 Pro.

Na kateri dosežek v svojem življenju si najbolj ponosna?

Najbolj sem ponosna na naslov mednarodnega mojstra, saj sem s tem zapisala v zgodovino kot prva Slovenka, ki ji je to uspelo, in sem tako postala najboljša šahistka v zgodovini Slovenije.

Imaš morda kakšen nasvet za bodoče šahiste in šahistke?

Šah je zelo zanimiva igra, kjer je ključ do uspeha vztrajnost. Včasih lahko traja tudi do nekaj mesecev, da ti se neko znanje usede in začne delovati. Torej pridobivaš neko razumevanje, tvoji možgani pa v vsaki poziciji povezujejo na tisoče pozicij, ki se jih učiš. Skratka, ne obupajte prehitro, rezultat bo prišel prej ali slej, samo vaditi je treba!

Imaš nov telefon Huawei P50 Pro in pametno uro Huawei Watch GT 3 Pro. Bi delila z nami svojo izkušnjo?

Telefon je super, še posebej me navdušuje kamera, ki je vrhunska. Sama rada fotografiram in sedaj imam končno hude fotke, tudi če svetloba ni najboljša. Všeč mi je, da baterija drži resnično dolgo, tako da me tudi po koncu dneva ne pusti na cedilu in lahko v miru pogledam na njem še kakšno serijo. Pa seveda sposobnost, da se ura in telefon tako lepo povezujeta in lahko vse podatke z ure preverjam še na ekranu telefona! Haha joj, odkar imam to pametno uro skoraj ne mine dan, da ne bi brskala med številčnicami v aplikaciji Zdravje – skoraj dnevno jih prilagajam razpoloženju ali oblačilom. Dnevno si tudi nastavljam cilje, ki bi jih rada dosegla – število prehojenih korakov, količino popite vode (tukaj sem res slaba in mi pride prav, da me na pitje opozarja ura). Če se kdaj ujamem v preveliko obremenjevanje s takšnimi in drugačnimi napačnimi potezami, pa mi k umirjanju pomagajo dihalne vaje, ki jih najdem na uri.

Laura Unuk

Vzameš telefon tudi kot nekakšen način sprostitve?

Vsekakor! Telefona s stresom ne povezujem, povezujem ga izključno s sprostitvijo. Morda je bolje, če pojasnim, da prav zaradi telefona in vse organizacije, ki mi jo omogoča, nimam nepotrebnega stresa. 😊

Katero aplikacijo najpogosteje uporabljaš na telefonu?

Instagram! Moji najljubši šahovski aplikaciji sta Analyze this in Chess24. S prvo delam natančne analize svojih iger, sploh tistih, ki mi niso šle najbolje. Obe sta na voljo preko Petal Search iskalnika. S tem pilim svoje znanje in delam na tem, da napak ne ponavljam v naslednjih partijah. Druga aplikacija pa omogoča spremljanje iger v živo. Veliko sporočil si izmenjam preko Viberja, ki je na voljo v AppGallery.

Z Lauro bi lahko klepetali v nedogled. Postregla nam je s toliko zanimivimi informacijami in nam zbudila zanimanje za to kraljevsko igro. Morda je čas, da v naslednjih dneh potegnete na plano staro šahovnico ali preprosto prenesete eno izmed mnogih aplikacij za igro šaha v trgovini AppGallery. Veselimo se nadaljnjih podvigov Laure Unuk ženske velemojstrice v šahu in ji želimo obilo uspeha.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.