Med vožnjo uporabljaj pamet, ne pametnega telefona

Mobilni telefoni so zaradi stalne uporabe vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. Vsi vemo, da telefona med vožnjo ne smemo uporabljati, pa ga vseeno. To kažejo tudi rezultati raziskave Agencije za varnost prometa (AVP): kljub prepovedi mobilni telefon med vožnjo uporablja kar 75 % voznikov. Vendar pa je za prometno nesrečo potrebnih samo nekaj stotink sekunde vaše nepazljivosti in tega nikoli več ne boste mogli popraviti.

Mobilni telefoni so resda širši problem sodobne družbe, vendar ima lahko njihova vse obsežnejša uporaba težke posledice tudi za prometno varnost. In to ne velja le za voznike vozil, temveč tudi za pešce in kolesarje.

Oči gledajo, vendar možgani ne vidijo!

Vozniku, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo, se poslabša reakcijski čas, počasneje zaznava in reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa. Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšujeta zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in v njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila pa voznik 4X več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Strožje kazni za kršitelje

Na Agenciji za varnost prometa že več let aktivno spremljajo problematiko in pristope reševanja uporabe mobilnega telefona med vožnjo, tako doma kot tudi v tujini. Med drugim se zavzemajo za strožjo zakonodajo, ki bi uporabo mobilnega telefona med vožnjo opredelila kot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi tri kazenske točke.

Glavni urednik

Prejšnji članekPo informacije na Areno mladih!
Naslednji članekVseslovenski predinformativni dan in zaposlitveni sejem

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.