Mnogo ljudi ima svoje kužke notri v stanovanjih in hišah

Resnici na ljubo je tudi kar nekaj pasem, ki se notri počutijo odlično, morda celo bolje, kot bi se, če bi živeli zunaj. S tem, da imamo svoje najboljše prijatelje notri ob sebi seveda ni nič narobe, a je treba zanje ustrezno skrbeti, da bodo srečni ni posledično zdravi. Kužki namreč lahko podobno kot ljudje trpijo za osamljenostjo, žalostjo in stresom, če so zanemarjeni in se nihče ne ukvarja z njimi.

Aktivno preživljanje časa na sprehodih

Aktiven pes je vesel pes, zato je pomembno, da ga aktivirate tako fizično kot umsko. Zelo veliko lahko zanj naredite že s tem, da ga redno vozite na dnevne sprehode. Svojemu ljubljenčku vsak dan namenite vsaj 3 do 4 obiske zunanjega sveta, vsak od njih pa naj traja minimalno 15 minut – nekatere pasme seveda potrebujejo več, druge manj, ampak to naj bo nekakšen minimum. Tako bo razgibal svoje mišice in se odpravil k bolj sladkemu počitku, ko se bosta vrnila domov. Če bost imeli s sabo kakšno njegovo igračo, ki mu jo lahko vržete, na primer žogico, pa še toliko bolje.

Učenje novih trikov

Če se malo navežemo na prejšnjo točko, je skupni čas zunaj lahko tudi odlična priložnost za trening in učenje novih trikov. To namreč aktivira možganske celice vašega kužka in mu omogoča, da bolje spozna svet okoli sebe. Pri oblikovanju aktivnosti naj vas vodijo sočutje, jasnost in konsistentnost, idealno pa je na dnevni ravni tem aktivnostim nameniti vsaj 10 minut. Seveda igra in trening nista omejena le na zunanje okolje, tudi notri je mnogo različnih možnosti, od iskanja igrač in skrivalnic, do podajanje tačke, prinašanja stvari in premagovanja poligona z ovirami (ta ne rabi biti velik čez celo stanovanje, le smiselno zastavljen).

Negujte ga tako, kot sebe

Tako kot si vi včasih radi privoščite posebno nedeljsko sproščujočo kopel, jo bo vesel tudi vaš ljubljenček. Pripravite mu posebno kopel in zraven zavrtite mirno glasbo, tako da se bo umiril in sprostil. Ko ga skopate pa ga še počešite in uredite njegove kremplje.

Urejena prehrana in hidracija naj bosta vedno na 1. mestu

Psi potrebujejo uravnoteženo prehrano, ki je prilagojena njihovi velikosti, starosti in zdravstvenim razmeram. Hraniti jih je treba s kakovostno pasjo hrano, ob tem pa jim vsake toliko ponuditi tudi naravno, ki vključuje surovo meso, surove mesnate kosti in zelenjavo. Odrasle pse je treba nahraniti vsaj dvakrat na dan, kakšne pasje priboljške pa jim lahko date tudi prek igre. Na primer tako, da jih skrijete in se mora potruditi, da pride do njih. Nikakor pa ob tem ne pozabite na vodo. Vaš štirinožni prijatelj mora imeti ves čas dostop do sveže in čiste vode, zato mu jo zamenjajte čim večkrat na dan.

Uredite domače okolje za takrat, ko vas ni

Ob današnjih polnih urnikih je seveda težo preživeti cel dan s svojim kužkom, lahko pa se potrudite in mu oblikujete prijetne bivanjske razmere v katerih se bo počutil dobro. Preden zjutraj odidete mu odgrnite zavese in mu omogočite opazovanje zunanjosti ter sončno svetlobo. Če je vreme toplo, mu lahko okna tudi malo priprete za dovod svežega zraka. Uredite mu udobno ležišče, kamor se bo lahko umaknil, ko se bo želel odpočiti, prav tako pa poskrbite, da bo imel dostop do svojih najljubših igraš, da ne bo čekanov namesto v njih zasadil v vaša oblačila in pohištvo.

Zagotovite si mirne živce s sesalnikom iRobot Roomba j7+

Prav dnevi, ko morate v službi potegniti kakšno uro ali dve so najtežji, zlasti, če je vaš kuža navajen na rutino in točno ve, kdaj je čas za sprehod. Če ga močno tišči na malo ali veliko potrebo, je povsem mogoče da mu uide kar na domačih tleh. Za to si nikakor ne zasluži graje, zato ga ne oštevajte, saj ima že sam slabo vest. Če mislite, da bi ta vaš urnik postal stalnica, ga raje privadite na novo rutino. Glede čistoče doma pa vam prav tako ni treba skrbeti. Robotski sesalniki so odlični za čiščenje tal, še posebej pa na tem področju izstopajo Roombe znamke iRobot, ki se uspešno kosajo tudi s klobčiči dlak hišnih ljubljenčkov.

So imeli pa robotski sesalniki kar pogosto težave prav s takšnimi »pokakanimi« nezgodami. Namesto, da bi kakce obvozili, so namreč zapeljali čeznje in tako velikokrat naredili še večjo packarijo. iRobot pa je z novo Roombo dosegel, da do tega ne bo več prihajalo. Njihov najnovejši sesalnik Roomba j7+ je namreč opremljen s pametnim navigacijskim sistemom PrecisionVision, ki vključuje »oči« oziroma kamero in zna prepoznati različne objekte, ki jih sreča pri sesanju, med drugim tudi presenečenja štirinožcev. Tako jih ne povozi, ampak dokumentira in obvozi, sliko pa prek aplikacije pošlje uporabniku, tako da ta potem lahko odloči, kaj naj naredi naslednjič, ko se ponovno sreča s takšno oviro.

Pri iRobotu so v delovanje svojega novega sistema celo tako zelo prepričani, da so mu dali kar posebno posrečeno poimenovano garancijo P.O.O.P. (Pet Owner Official Promise), s katero zagotavljajo brezkompromisno delovanje sesalnika v takšnih situacijah. V kolikor bi se temu v roku enega leta izneveril, so pripravljeni napravo nemudoma zamenjati.

To seveda še zdaleč ni edina dobra lastnost Roombe j7+, saj se odlično znajde v vseh umazanih situacijah, poleg napredne navigacije pa jo med drugim odlikujejo še patentiran sistem Dirt Detect, ki samodejno zazna bolj umazana področja in se jim bolj posveti, 3-stopenjski čistilni sistem in polnilna postaja s samočistilno enoto, ki po vsakem sesanju izprazni košek sesalnika.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.