Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu prenosnika?

Young middle eastern couple using laptop together while standing over yellow background in studio, cheerful arab spouses shopping online or browsing new website on computer, panorama with copy space
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Nakup prenosnika dandanes ni več tako preprosto opravilo. S kakovostjo prenosnikov raste tudi cena in če za prenosnik, ki ne ustreza našim potrebam, odštejemo veliko vsoto, smo ob denar in uporabnost našega (novega) računalnika.

Kot študent verjetno nimaš velikega finančnega priliva, zato je nakup prenosnika še posebej tvegan. Zaradi tega smo zate pripravili nekaj nasvetov za nakup prenosnega računalnika.

Velikost

Velikost pri prenosnikih šteje. Manjši prenosniki imajo zaslon, velik okoli 13 inčev, srednji 15 inčev in večji 17 inčev. Večji prenosniki seveda ponujajo boljšo zmogljivost, a so po navadi težki in okorni.

Manjši prenosniki so navadno lahki in elegantnejši, a niso tako zmogljivi. So pa primerni za preprosta opravila ter priročni za potovanje in delo na terenu. Velikost mora ustrezati tvojim potrebam. Za preprosto tipkanje, socialna omrežja in Youtube ti bo manjši prenosnik bolj pisan na kožo. Gaming in uporaba kreativnih programov pa kličeta po nakupu težjega in večjega prenosnika.

Kakovost zaslona

Mnogi prenosniki imajo zaslon na dotik (touchscreen). Ta funkcija je uporabna pri risanju in premikanju datotek. Toda dobro premisli, če res potrebuješ touchscreen, saj ta doda še en sloj, ki poveča debelino prenosnika.

Zasloni se po odbojnosti delijo na sijajne (glossy) in matirane. Prvi bolj odbijajo svetlobo in prikazujejo odseve, kar je boljše za fotografijo in video. Nasprotno so matirani zasloni boljši za pisarniško delo.

Full HD je seveda močno zaželen. 4K resolucije so drage in izplača se jih imeti samo v primeru, če delaš na področju animacije ali designa.

Če se ukvarjaš s fotografijo, se pozanimaj o skladnosti s standardi sRGB, Adobe RGB in NTSC. Gamerji pa preverite refresh rate oziroma hitrost osveževanja. Hitrejše je osveževanje, boljša je odzivnost v igrah s hitrimi premiki.

CPU

Central processing unit oziroma centralna procesna enota je del računalnika, ki skrbi za izračun in obdelovanje podatkov ter nadziranje drugih enot. Kako močen procesor potrebuješ, je odvisno od tega, za kakšna opravila boš računalnik uporabljal. Večina standardnih računalnikov uporablja procesor Intel Core i3 ali i5.

Core i7 je namenjen tistim, ki potrebujejo hitrejše in zmogljivejše operacije (igre, video montaža in podobno). Omeniti je treba, da prenosne verzije procesorjev niso enako zmogljive kot istoimenske namizne. Torej je i7 na prenosniku po zmogljivosti bolj podoben namiznemu i5. Obstaja še novejši in močnejši Core i9, ki pa ga prenosniki še ne zmorejo primerno ohladiti, zaradi česar v njih ne obratuje s polno hitrostjo. Torej povedano drugače: plačaš za ime, a ne dobiš dosti večje zmogljivosti.

Zelo pomembno je preveriti, ali gre za procesor U ali HQ. Procesorji U so bolj varčni z energijo, zaradi česar so priporočljivi za terensko delo, niso pa primerni za gaming. Pametno se je izogibati Celeron in Pentium procesorjem, saj niso za nič drugega kakor za brskanje po internetu in lahko pisarniško delo.

Treba je upoštevati lastne potrebe in preračunati: kako zmogljiv prenosnik potrebujem?

Disk

Trdi diski (HDD) so dandanes nerodni, a so še vedno vgrajeni v veliko prenosnikov. Druga možnost so diski SSD. Ti so tišji, hladnejši in manjši, zaradi česar so bolj primerni za elegantne ter lahke prenosnike. Imajo pa manj prostora za višjo ceno.

SSD po navadi premore 128 GB, 256 GB ali pa 512 GB hranilnega prostora. Kar pravzaprav sploh ni tako slabo, če ne potrebuješ več. Za povprečnega uporabnika je 256 GB čisto dovolj.

SSD s 500 GB prostora je dražji od trdega diska, ki premore 1 ali celo 2 TB. To pomeni, da odšteješ več denarja za manj hranilnega prostora, a za priročnejšo in prijetnejšo izkušnjo.

Proizvajalci pri dražjih prenosnih računalnikih radi kombinirajo SSD in trdi disk, če se ti zdi, da potrebuješ oboje. Odločitev je spet odvisna od tvojih potreb in finančne razpoloženosti.

RAM

Pri pomnilniku je prav tako treba poslušati svoje srce (in denarnico). Priporočeno je imeti minimalno 8 GB pomnilnika. Za igračarje, ki želijo ubogo mašino trpinčiti z najnovejšimi grafičnimi dosežki ter istočasno še poslušati glasbo, govoriti na Discordu in tipkati na Facebooku, pa priporočamo 16 GB. Tukaj gre za preprosto matematiko: več je pomnilnika, več zahtevnih opravil lahko izvajamo.

Zaščita

Priznajmo si: nerodni smo in hitro polomimo stvari. Konec koncev živimo v dobri hitrega potrošništva. A prenosniki so draga stvar. Res ni pametno prenosnega računalnika vsak mesec poslati na večno počivališče. Zato je pri nakupu prenosnika pomembno preveriti njegovo vzdržljivost.

Če si nerodne sorte, preveri, ali je tipkovnica odporna proti zlitim tekočinam.

Imunost na gravitacijo je redka, zato poišči in preveri testiranja, ki jih je izbrani prenosnik preživel. Proizvajalci se radi hvalijo z njimi in tako jih ne bo težko najti.

Baterija

Včasih se nam velikost baterije ne zdi tako pomembna informacija pri nakupu prenosnika. A če veliko potuješ in pogosto uporabljaš prenosni računalnik na lokacijah, ki ne ponujajo možnosti polnjenja, boš kaj kmalu ugotovil, da bi se moral pozanimati o življenjski dobi baterije.

Do velike razlike pride pri ultrabookih in laptopih. Ultrabooki so manjši (okoli 13 inčev) in tanjši, poleg tega pa imajo procesor razreda U. Tako brez polnjenja zdržijo okoli 10 ur. V nasprotju z njimi zdržijo laptopi približno 4 ure (gaming laptopi pa komaj 2 uri).

Proizvajalci redko natančno specificirajo življenjsko dobo baterije. Svetlost in resolucija zaslona znata pridno piti baterijsko življenje, kakor tudi povezanost na Wi-Fi. Dobro je preveriti življenjsko dobo v Watt urah (Wh). Višje je število, dlje bo zdržala baterija.

Grafična?

Pri ceni prenosnika igra seveda veliko vlogo grafična kartica. Bolj sposobno grafično ima prenosnik, dražji bo. Ali sploh potrebuješ grafično kartico? Boš na prenosniku igral zahtevne računalniške igre, se ukvarjal z video produkcijo ali opravljal drugo grafično zahtevno delo? Potem da, drugače pa se nakup grafične ne izplača. Za YouTube in Minecraft grafična kartica ni potrebna.

Tipkovnica in drsna ploščica

Si že kdaj tipkal na tipkovnici, kjer je bilo vse stisnjeno in nepregledno? Ni ravno prijetno ure in ure tipkati na taki tipkovnici. Kaj šele igrati igrice. Zato pri nakupu prenosnega računalnika vedno preveri tipkovnico. Preveri, katere znamke slovijo po kakovostnih tipkovnicah.

Naj bo med tipkami ravno prav prostora, da prsti lepo drsijo od tipke do tipke. Če si gamer, preveri tudi, kakšna stikala (switches) imajo tipke. Odzivne CherryMX in ekvivalente tipke bodo ključne pri tipkanju eseja zadnjo minuto pred oddajo ali pa bodo pomenile življenje ali smrt v igranju na spletu. Verzija stikal (ponavadi izražena v barvah) pomeni, ali so tipke neslišne (rdeče), ali imajo fizični (rjave) ali tudi slušni (modre) feedback.

Poleg tipk je pomembna tudi drsna ploščica. Ta naj bo čim večja in umeščena na sredino pod tipkovnico. Vse druge lokacije so se izkazale za manj uporabne. Odlično pa je, če ima prenosnik Windows Precision Drivers, ki omogočajo gladko, natančno in konsistentno izkušnjo.

Vhodi USB

Več USB vhodov imaš, več veljaš. To si pri nakupu prenosnika zapomni. Več vhodov USB pomeni več dodatkov. Profesionalna gaming miška, tipkovnica, telefon, manjši tiskalnik … – vse to potrebuje vhod USB.

Prepričaj se, da ima tvoj ogledani prenosni računalnik USB 3.0 vhode. Ti so hitrejši od starejših USB 2.0. Ne bodi pa pozoren na drugi del številke (USB 3.0, 3.1 ali 3.2), ker v zmedi poimenovanja USB standardov ta pomeni letnico izdaje, ne pa hitrosti.

Plus za prihodnost je tudi vhod USB-C (obojestranski), ki se pojavlja na novejših telefonih in bo sčasoma prevladal nad starejšimi enosmernimi (tip A). Pametno je tudi preveriti, ali vhod USB-C podpira Thunderbolt (označen s strelo). Tak vhod namreč podpira tudi zunanje grafične kartice.

Če te take stvari ne zanimajo, potem samo poskrbi, da bo imel tvoj prenosnik dovolj vhodov USB in živel boš v računalniških nebesih.

Zlata sredina

Seveda so možnosti, da boš našel perfekten prenosnik zase po ugodni ceni, nizke. A še vedno priporočamo, da poiščeš zlato sredino med ceno in želenimi funkcijami bodočega prenosnika. Res premisli, kaj nujno potrebuješ na prenosniku in katere želje so le modne muhe. Da te niso premamile visoke številke ter znanstveno fantastične kratice?

Se ti zdi, da si kos samostojnemu nakupu prenosnika? Potem te vabimo, da si ogledaš spletno stran Poceni PC. Tu lahko izbiraš med različnimi obnovljenimi pa tudi med prenovljenimi rabljenimi računalniki, in to po dostojni, pošteni ceni. Brez skrbi, rabljeni računalniki so testirani, očiščeni in ne gre za predpotopne škatle. Obnovljeni računalniki pa so nerabljeni z odprto embalažo. Po navadi gre za razstavne eksponate in vrnjene artikle. Torej je tveganje enako kot pri nakupu novega računalnika – le cenejše!

Računalnike dostavljajo tudi na dom in v primeru neprijetnosti so ti takoj pripravljeni pomagati po telefonu. Prodajajo tudi računalniške komponente in vse, kar potrebuješ za računalnik. Torej obišči Poceni PC in si privošči dober računalnik za malo denarja.

 

Upamo, da boš s pomočjo teh nasvetov lažje našel prenosnik zase. Imaš še kakšen nasvet, ki ga nismo omenili? Svetuj nam in bralcem v komentarjih.

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Prejšnji članekVN Monaka: Hamilton dobil “ulični” dvoboj z Verstappnom
Naslednji članekKakšne kopalke bomo nosile to poletje?
logo Poceni PC

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.