Na kratko o poklicih v kmetijstvu in gozdarstvu

mladi kmetje

Razmišljate, da bi nadaljevali šolanje v smeri kmetijstva, gozdarstva, živilstva, hortikulture, naravovarstva?

Biti kmet je lepo poslanstvo

V kmetijstvu potrebujemo zagnane mlade, ki so pripravljeni uresničiti svoje poslanstvo ter podjetniške ideje. Za dobro kmetovanje pa nista dovolj samo njiva in traktor, kmet mora imeti znanje, izkušnje in veselje do kmetovanja ter narave. Pri kmetovanju je pridelek posebej odvisen od vremena, zato je pomembna inovativnost pri vzgoji pridelkov. Delo na kmetiji se lahko izboljša tudi z razvojem in novimi tehnologijami, tako se poveča pridelava hrane, ohranja okolje ter prispeva k dobremu počutju živali.

Poklic kmeta je danes manj povezan s težaškim in ročnim delom, saj se uporabljajo številni moderni strojni pripomočki, različne aplikacije za pametne telefone in digitalizacija. Pomembna pozitivna stran sodobnega poklica kmeta je tudi vedno bolj podjetniški pristop in občutek biti »sam svoj šef«.

Kmetje so po naravi svojega dela močno povezani z naravo. Zelo pomembno je, da hrano pridelujejo na okolju in naravi prijazen način, saj se s tem ohranjajo tudi ogrožene rastline in živali, ki imajo svoj življenjski prostor na kmetijskih zemljiščih.

Kmetu so v veliko pomoč tudi ekonomska znanja, saj je za dobro trženje pridelkov in izdelkov, ki jih naredi na kmetiji, pomemben tudi podjetniški način razmišljanja.

  • Razvejana mreža srednjih šol vam ponuja številne možnosti (več na spletni strani Centra za poklicno izobraževanje cpi.si).
  • Več o študijih na področju kmetijstva najdete na spletnih straneh
    • Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani – bf.uni-lj.si,
    • Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru – fkbv.um.si ter
    • Univerze na Primorskem – upr.si
  • Republika Slovenija in Evropska unija finančno podpirata kmetijstvo in poklic (mladega) kmeta (več na spletni strani kmetijstvo in razvoj podeželja).

mladi gozdarji

Poklici v gozdarstvu – v prid trajnosti

Gozdarstvo je primerna izbira za vse tiste, ki želite pridobiti celovito in kompleksno izobrazbo o gozdu, ki vključuje znanja s področja ekologije, biologije, tehnologije, ekonomike in drugih strokovnih področij. Sodobno gozdarstvo postaja vedno bolj zanimiv spoj terenskega dela in informacijskih tehnologij. Tako različna delovna mesta znotraj gozdarstva nudijo zaposlenim pestro paleto različnih delovnih okolij in nalog, ki so lahko vezane bodisi na terensko delo v gozdu, na visokotehnološko obdelavo podatkov v pisarni ali pa na delo z lastniki gozdov in ostalimi, ki delujejo v gozdnem prostoru. Sodobni gozdarski poklic največkrat združuje naštete vidike v enem delovnem mestu, za bolj ambiciozne pa obstaja veliko možnosti za sodelovanje v znanstveno-raziskovalnih in mednarodnih projektih.

  • Zavod za gozdove Slovenije (zgs.si) bo v prihodnjih 5 do 10 letih močan zaposlovalec, bistveno večji od trenutnega vpisa na ustreznih študijskih programih. Že v petih letih bo po predvidevanjih potreboval vsaj 250 inženirk in inženirjev gozdarstva. Veliko možnosti bodo imeli zlasti diplomanti drugostopenjskega magistrskega študija gozdarstva, za katere bo po ocenah na voljo 100 delovnih mest (več na spletni strani Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani – www.bf.uni-lj.si).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.