Naj ne bo cena prvo vodilo pri izbiri robotskega sesalnika

Cena nas rada zapelje, da se ne odločimo gospodarno. Kdo ne bi raje posegel po pol cenejšem robotu, sploh če na »papirju« nudi podobno zmogljivosti, čeprav se bo na dolgi rok izkazal za dražjega. Predvsem se morate vedno vprašati, kako kakovostne ter dostopne so storitve in rezervni deli v pričakovani življenjski dobi. Večina cenejših robotov enostavno ne nudi zadovoljivih ponakupnih storitev, kar pa za iRobot Roomba absolutno ne velja.

Začeli smo se zavedati pomena trajnosti in varovanja okolje, sploh ker koristi sovpadajo z našimi. Sedem je pravljično število in najmanj toliko let si želimo, da bo robotski sesalnik normalno deloval. Ob primernem vzdrževanju in verjetni enkratni menjavi baterije, ki predstavlja ozko grlo vseh sodobnih tehnoloških naprav. Za razliko, da jebaterijo neskončno lažje zamenjativ robotu, kot v telefonih, tablicah ali prenosnih računalnikih in da lahko to stori sleherni posameznik sam in na svojem domu.

Drugi pomembni pogoj dolgega življenja so redne nadgradnje programske opreme, saj ta ne vpliva le na učinkovitost sesanja, temveč ravno tako na optimizacijo delovanja robota in zagotavljanje varnosti. Dokler robotski sesalniki niso bili ves čas povezani v brezžično omrežje in dostopni preko aplikacije, je bila nadgradnja mogoče le med morebitnimi servisnimi posegi, zato ima večina starejših modelov še danes v tovarni nameščeno programsko opremo. Z novimi roboti Roomba je drugače. Prav vse so povezane v internet, od koder redno prejemajo nadgradnje, ki skrbijo za optimalno navigacijo, učinkovito sesanje ter visoko raven varnosti in zasebnosti. Poleg tega je pomembna pogostost nadgradenj. Tudi v tem se kaže zavezanost podjetja iRobot, da svojim uporabnikom vedno nudi najboljše, kar omogoča tehnologija in elektronika robota.

Robotski sesalnik je kot nogometaš med tekmo

Med enim sesanjem se njegova pot sicer meri v metrih, toda v predvideni življenjski dobi govorimo o prevoženih kilometrih. Kar ni mogoče, če hodni del oziroma kolesa niso robustno zasnovna in narejena. Pri vseh Roombah so, o tem ni nobenega dvoma in o čemer se zlahka prepričate, če robota obrnete in si jih od bližje pogledate. Že na videz so robustna, kaj šele na otip. Ravno tako pomembna je izvedba sprednjega odbojnika povezanega s tipalom dotika. Spet eden od delov robota, ki mora vzdržati veliko. Pravzaprav je pomembna robustnost celotnega ohišja, kar je spet ena od odlik robotskih sesalnikov Roomba in v čemer se že od daleč ločijo od tekmecev. Nekatere od njih delujejo že deset in več let in čeprav so dobile nekaj prask in se ne svetijo kot nove, so konstrukcijske trdno in mehanizmi delujejo, kot morajo. Seveda pod pogojem, da smo ves ta čas robota primerno vzdrževali, ga čistili in redno menjali izrabljene dele.

Kakovostno in robustneje narejen robot, pri katerem ne varčujejo z materialom na vsakem koraku, je pogoj dolgoživosti in hkrati razlog malenkost višje cene. Kakovost namreč stane, kar se vsak od nas zaveda, ko kupuje avtomobil. Dacia je res nekoliko cenejša, a se vseeno ne more meriti z uveljavljenimi znamkami. Poleg tega je za vsakega uporabnika izrednega pomena dosegljivost rezervnih delov. Jasno je, da je občasno treba zamenjati stransko metlico in filter. Oboje vpliva na učinkovitost sesanja in s tem na vaše zadovoljstvo z opravljenim delom. Ko je filter na koncu življenjske dobe ne prepušča zraka kot nov, zato zmanjša sesalno moč in smeti ostajajo na tleh. Skrajno zoprno je, če morate rezervne dele iskati na spletu in več tednov čakati na paket. Nakar ugotovite, da so stroški dostave, morebiti celo carine in davka, nesorazmerno visoki. A ni elegantnejše po dele skočiti v bližnjo tehnično trgovino ali jih naročiti pri uradnem uvozniku robotov iRobot. Ta prav tako poskrbi, da vedno dobite dele, ki so namenjeni vašemu modelu. To velja tudi za rezervno baterijo, kjer je originalnost in primernost še toliko bolj pomembna.

Popolna servisna storitev

S tem smo prišli do zadnje in daleč najbolj pomembne storitve. Vsaka sodobna elektronska naprava se kvari in temu ni mogoče ubežati. Dlje kot jo uporabljamo, večja je verjetnost okvare in tedaj na plano stopi možnost popravila po primernih cenah. Poleg robustnega ohišja robota Roomba odlikuje še modularna gradnja, ki praktično pomeni, da je vsak del zamenljiv. Da je ne bi mogli popraviti, skoraj ni mogoče, kajti v Sloveniji imamo za te robote uradni servis z izobraženimi strokovnjaki in vsemi rezervnimi deli na zalogi. Popravilo ni le možno, je tudi hitro, kar bo znal ceniti dolgotrajni uporabnik robotskega sesalnika, ki že po nekaj dnevih brez njega ugotovi, da mu v življenju nekaj manjka. Zdaj pa poglejmo primer, da servisa ni in robota nihče ne more popraviti, kot je primer z nekaterimi kitajskimi izdelki. Zavrgli ga boste in bili prisiljeni kupiti novega, kar s trajnostnega stališča in gospodarnosti nikakor ni primerno.

Računica je namreč relativno preprosta. Strošek uporabe robota, ki je na začetku morda dražji, se kvari manj, so zanj vedno na dosegu roke rezervni deli in servisna storitev je občutno nižji od stroška robota, ki ga boste morali po nekaj letih zavreči in zamenjati z novim, bodisi ker ne boste mogli dobiti rezervnih delov ali vam ga nihče v primeru okvare ne bo znal popraviti. Zatorej pamet v roke. Odločite se za sesalnik iRobot Roomba, saj ima čisto vse lastnosti, ki so pogoj dolgotrajne uporabe, zadovoljstva in stroškovne učinkovitosti. Nekatere učinkovito delujejo deset in več let, ko ni prišlo do nobene omembe vredne okvare, zatorej je strošek uporabe iz leta v leto nižji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.